Uitzending
Pauw & Witteman - 18-11-2008

18-11-2008

Pauw & Witteman

1238 x bekeken | 0 reacties
6
Te gast: Esther Neumann 'kidnapte' haar eigen zoon, Arnoud Boot bespreekt met Alexander Pechtold het spoeddebat kredietcrisis en Lodewijk van der Grinten (Koninklijke Horeca Nederland) sprak met Klink over het rookverbod.

Alexander Pechtold
bij het spoeddebat over het aftreden van minister Vogelaar. Tijdens het debat merkte hij droogjes op: "de PvdA introduceert de regel dat de toon in de pers een minister onderuit kan halen. Nou, dan wordt het nog druk voor de kerst”. Er werden door de oppositie meerdere namen genoemd die volgens hen ook nog niet veel hebben bereikt. Zo viel de naam van Jacqueline Cramer en ook Eimert van Middelkoop kon niet op veel steun rekenen.

Arnoud Boot
Hoogleraar economie Arnoud Boot bespreekt het spoeddebat over de kredietcrisis. Middels het spoeddebat wil de oppositie invloed uitoefenen op het overleg tussen het kabinet en de sociale partners dinsdagavond. Wat zou de overheid moeten doen om de gevolgen van de crisis zo klein mogelijk te houden? Is werktijdverkorting een adequate maatregel? Verder maakte verzekeraar Aegon bekend dat zij een aanvraag heeft ingediend bij de Amerikaanse overheid voor een kapitaalinjectie van ongeveer 1 miljard dollar. Aegon stelt dat de injectie eigenlijk niet nodig is, maar zekerheidshalve voor een Amerikaanse deadline is aangevraagd. Aegon ontving reeds 3 miljard euro steungeld van de Nederlandse overheid. Staat Aegon op instorten of betreft het een tactische zet?

Esther Neumann
Esther Neumann woonde tot voor kort in New York met haar Amerikaanse man en hun zoontje Daniel. Na een vakantie in Nederland besloot ze hier te willen blijven, samen met Daniel. De relatie met haar man was stukgelopen, en omdat ze geen Greencard had kon ze in de V.S. niet werken en dus geen bestaan voor zichzelf opbouwen. Eenmaal in Nederland kreeg ze te maken met het Haagse Kinderontvoeringsverdrag. Ze werd door de Centrale Autoriteit beschuldigd van kinderontvoering en Esthers zoon van één jaar werd op 22 mei van dit jaar teruggestuurd naar de vader in de V.S. Esther is niet de enige die dit is overkomen. Van alle kinderontvoeringen betreft het in 70% van de gevallen een Nederlandse vrouw die haar kinderen meeneemt naar Nederland na een stukgelopen relatie in het buitenland. In vrijwel alle gevallen worden de kinderen teruggestuurd naar het land van de vader.

Lodewijk van der Grinten
Lodewijk van der Grinten is directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Hij sprak vanmiddag met minister Klink over de gevolgen van het rookverbod voor met name de kleine horeca-ondernemer. Van der Grinten vindt dat Klink de kleine ondernemers volledig in de kou laat staan. Klink is niet van iets voor hen te regelen om hun omzetverlies door wegblijvende rokers te compenseren. KHN zegt te begrijpen dat sommige ondernemers daarom de asbakken weer op de tafel zetten.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 18 november door de VARA en de NPS. Te gast waren Alexander Pechtold, Arnoud Boot en Lodewijk van der Grinten. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie