Uitzending
Pauw & Witteman - 13-1-2009

13-1-2009

Pauw & Witteman

2368 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond te gast: Rik Launspach, Frans Timmermans en Evert van Rossum.

Frans Timmermans
Een cool land, zo wordt Nederland door velen in het buitenland gezien, aldus staatssecretaris Frans Timmermans. En dat is een goede zaak, vertelde hij gisteren tijdens een lezing voor de Stichting Interculturele Activiteiten. Dat coole imago hebben we volgens Timmermans te danken aan Nederlandse cultuuruitingen als: het Concertgebouworkest, gebouwen van Rem Koolhaas, kleding van Victor en Rolf en de boeken van Grunberg. Van dit populaire imago moeten we in het buitenland gebruik maken. Daarom krijgt het Nederlandse buitenlands beleid een cultuurinjectie.

Evert van Rossum
Evert van Rossum was 54 jaar toen hij van zijn arts hoorde dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Dat is bijna zes jaar geleden. Maar in het beeld van de dementerende patiŽnt, afhankelijk van anderen, wonend in een verpleeghuis, herkende hij zich allerminst. Van Rossum begon direct medicijnen te slikken om de voortgang van zijn ziekte te remmen. Toch krijgt steeds hij bezoek van zijn "vriend Alzheimer". Van Rossum schrijft openhartig over zijn leven met dementie in een column voor Alzheimer Nederland. Onlangs schreef hij zijn honderdste column. "Een demente leeft in zijn eigen wereld en is gelukkig in zijn wereld.í Maar over de aanloop er naar toe, zeggen ze niets.Ik weet drommels goed dat er iets niet klopt. Als mijn vriend Alzheimer op bezoek is, weet ik echt dat er bezoek is. Ik ben altijd blij als hij weer vertrokken is. Hij laat altijd zo'n troep achter." (Uit: Column 10 - Een bezoeking)

Rik Launspach
Acteur Rik Launspach begon op het toneel en maakte naam met zijn hoofdrol in de film Oeroeg waarmee hij in 1993 een Gouden Kalf won. Naast zijn acteerwerk schrijft Launspach scripts voor theater, televisie en film. Samen met zijn vrouw Marjolein Beumer schreef Launspach het script voor een film over de watersnoodramp van 1953. Deze film, De storm, van regisseur Ben Sombogaart zal in het najaar in de bioscopen draaien. Launspach ging verder met het verhaal. Na alle archiefonderzoek, bezoeken aan Zeeland en interviews met betrokkenen had Launspach genoeg materiaal om het verhaal verder te verfijnen. Deze week verschijnt zijn debuutroman 1953.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 13 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Frans Timmermans, Evert van Rossum en Rik Launspach. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie