Uitzending
Pauw & Witteman - 15-1-2009

15-1-2009

Pauw & Witteman

1405 x bekeken | 0 reacties
8
Vanavond te gast: Harry van Bommel, Willem Wagenaar, Koos Postema en Halbe Zijlstra.

Halbe Zijlstra
VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra wil een uitzondering op het rookverbod. In de uitzending vertelt hij over zijn voorstel, bijvoorbeeld een Carnavalviering met cafť's waarbinnen gerookt mag worden!

Willem Wagenaar
Willem Wagenaar is emeritus hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie. Hij windt zich op over misstanden in de rechtsspraak. Samen met Han IsraŽls en Peter van Koppen neemt Wagenaar in het het boek De slapende rechter negen rechtszaken onder de loep. Zaken waarin sprake is van een rechterlijke dwaling. "De rechter is de poortwachter die de kwaliteit van het hele systeem moet bewaken en garanderen. Als de rechter slaapt, faalt het hele systeem", stellen de schrijvers in het boek. Momenteel kan een veroordeling alleen worden herzien als nieuwe feiten boven tafel komen. Wagenaar vindt dat onzin, als de rechter zijn werk niet goed heeft gedaan dan moet een onafhankelijke instantie de zaak opnieuw bekijken.

Harry van Bommel
Vorige week zaterdag liep Harry van Bommel in Amsterdam mee tijdens een betoging tegen het IsraŽlische geweld in de Gazastrook. Dat kwam het SP-Tweede Kamerlid op veel kritiek te staan. Van Bommel riep namelijk op tot een intifada. Zelf legde hij dat uit als een oproep tot vreedzaam verzet. Vele anderen hoorden hierin juist een oproep tot geweld tegen IsraŽlische burgers. Van Bommel werd teruggefloten door zijn eigen fractievoorzitter Agnes Kant. In Pauw & Witteman zorgde Van Bommel voor gespreksstof. Rabbijn Evers verzocht het Kamerlid de jaarlijkste Auschwitz herdenking niet bij te wonen. Advocaat Bram Moszkowicz vertelde gisteren over zijn aangifte tegen Van Bommel wegens "het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld." Tijdens de demonstratie werd "Hamas, joden aan het gas" gescandeerd. Hoewel Van Bommel dat zelf niet riep, rekent Moszkowicz hem de teksten toch aan.

Koos Postema
In 1967 interviewde Koos Postema de jonge zwarte dominee Jesse Jackson. Postema maakte voor Achter het nieuws een reportage in de straatarme buurten van Chicago. Het gesprek met Jackson ging over zijn acties om de positie van zwarte Amerikanen te verbeteren. Dat proces van burgerrechten en emancipatie ziet Postema tot een climax komen met de verkiezing van Barack Obama. De nieuwe president wordt volgende week geÔnaugureerd.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 15 januari door de VARA en de NPS. Te gast waren Koos Postema, Harry van Bommel en Halbe Zijlstra. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie