Uitzending
Pauw & Witteman - 27-3-2013

27-3-2013

Pauw & Witteman

1479 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Yassin Elforkani, Jesse Klaver, Peter Kavelaars en Wijbe Abma.

Jesse Klaver en Peter Kavelaars
Is Nederland een belastingparadijs? Groen Links-Kamerlid Jesse Klaver diende een motie in om belasting ontwijking via Nederland tegen te gaan. Recent kwamen multinationals als de koffieketen Starbucks en meubelgigant Ikea in het nieuws, omdat zij door middel van ingewikkelde belastingconstructies via Nederland minder belasting betalen. Nederland is hierbij wel omschreven als belastingparadijs voor deze bedrijven. Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs vindt dat dit meevalt. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat hoewel Nederland in fiscaal opzicht een aantrekkelijk land voor ondernemingen is, we zeker geen belastingparadijs zijn. Zo heeft Nederland geen bijzondere gunstiger vestigingsplaatscriteria in vergelijking met andere landen. Daarnaast speelt Nederland een prominente rol op het gebied van fiscale transparantie en het voorkomen van oneigenlijk gebruik en misbruik van belastingen. Jesse Klaver en Peter Kavelaars debatteren vanavond bij Pauw & Witteman over Nederland als belastingparadijs.

Yassin Elforkani
In de uitzending van De Vijfde Dag van vanavond vertelt een Nederlandse jihadist zijn verhaal. In de reportage vertelt hij over zijn voorbereidingen, zijn motivatie en over zijn familie die hij pas na zijn vertrek via een DVD inlicht over zijn plannen. Hij bekeerde zich twee jaar geleden tot de islam en vertrok onlangs richting SyriŽ om 'gehoor te geven aan de roep van Allah'. De voormalige Syrische oppositieleider Moaz al-Khatib raadt Franse en Nederlandse moslimjongeren af om in SyriŽ te vechten. Dat zei hij op een Arabische top in Doha. "Ik zeg tegen al deze jongeren: als je familie je nodig heeft, kom dan niet hier naar toe", volgens al-Khatib. "Het zorgen voor je ouders, of ze nu moslim zijn of niet, is belangrijker dan hier een jihad voeren. (Jongeren)imam en woordvoerder van het contactorgaan Moslims en Overheid Yassin Elforkani is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om te praten over de situatie van de afgereisde jihadisten. Aan de zijkant zit de neef van Soufiane, een Nederlandse jihadist die naar SyriŽ is afgereisd.

Wijbe Abma
Wijbe Abma heeft zijn eigen liefdadigheidsproject opgezet voor SyriŽ, Don't forget Syria. Zijn missie is het leveren van hulp en hoop voor (gevluchte) Syrische families binnen SyriŽ die anders vergeten en genegeerd zouden zijn.

Abma begon zijn actie met het eigenhandig afleveren van dekens aan vluchtelingenkampen en dankzij donaties uit Nederland is het bereik van het project ondertussen flink gegroeid. Het is nu ruim twee jaar geleden dat in SyriŽ een burgeroorlog uitbrak. Door de oorlog zijn bijna een miljoen vrouwen en kinderen op de vlucht geslagen. Twee miljoen kinderen zijn inmiddels ontheemd of geÔsoleerd geraakt. Naar schatting zijn ruim zeventig duizend mensen omgekomen. Wijbe Abma is vanavond te gast bij Pauw & Witteman om de situatie in SyriŽ en zijn acties voor Don't forget Syria te bespreken.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 27 maart door de VARA en NTR. Te gast was Jesse Klaver. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie