Uitzending
Pauw & Witteman - 17-4-2009

17-4-2009

Pauw & Witteman

1974 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Gerard Spong, Heleen Mees, Agnes Kant, Ton van der Ham.

Gerard Spong
In het programma Advocaat van de duivel verklaarde een nepjury na een pleidooi van advocaat Gerard Spong er niet van overtuigd te zijn dat Osama Bin Laden achter de aanslagen van 9/11 in New York zit. Desondanks bestempelden ze hem wel als terrorist. Deze 'vrijspraak' van Bin Laden schoot in het verkeerde keelgat van oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani, die op de hoogte werd gesteld van het AVRO-programma. Aan Amerikaanse zender FOX News liet Giuliani weten het programma 'gevaarlijk' te vinden, omdat het samenzweringstheorieŽn zou aanwakkeren. Spong reageerde fel hierop: 'Als iemand de Amerikaanse burgers heeft beÔnvloed dan het is wel Giuliani en die verrotte Bush-regering met hun leugens over massavernietigingswapens in Irak. Ik heb nooit gehoord dat hij daar zijn excuses voor heeft aangeboden.'

Heleen Mees
Econoom, jurist en publicist Heleen Mees bundelde een selectie van de columns die zij de afgelopen jaren schreef in het boek Tussen hebzucht en verlangen. Een van de thema's is het verschil tussen de positie van immigranten in Nederland en New York, waar Mees sinds 2000 woonachtig is. Zij bepleit een hervorming van de Nederlandse verzorgingsstaat naar een kansenmaatschappij naar New Yorks voorbeeld. Verhoging van het minimumloon en uitkeringen zouden ten koste gaan van de integratie van minderheden. In die zin is de SP volgens haar net zo zeer een anti-migranten partij als de PVV.

Ton van der Ham
Documentaire-programma Zembla zendt aanstaande zondag een verontrustende reportage uit over de hygiŽnische situatie in de Nederlandse ziekenhuizen. Jaarlijks overlijden honderden mensen aan bacteriŽle infecties die ze oplopen in ziekenhuizen. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlandse artsen en verpleegkundigen hun handen niet goed wast. Onderzoeksjournalist Ton van der Ham ging voor Zembla undercover in twee ziekenhuizen en ontdekte dat hier systematisch niet goed wordt schoongemaakt en dat hier daarnaast enorm laconiek over wordt gedaan.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 17 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Agnes Kant, Gerard Spong, Heleen Mees en Ton van der Ham. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie