Uitzending
Pauw & Witteman - 13-4-2009

13-4-2009

Pauw & Witteman

3065 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: John van de Heuvel en hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen discussiëren over het getuigenbeschermingsprogramma, Joost van der Valk over de documentaire die hij maakte over een Haagse bende en Karsu Dönmez zingt voor de tweede keer in Carnegie Hall.

John van de Heuvel en Bart Nieuwenhuizen
Kroongetuigen zijn voor justitie van groot belang bij het oprollen van criminele organisaties. Momenteel speelt het 'liquidatieproces' waarin een hoofdrol is weggelegd voor kroongetuige Peter la S.. In ruil voor hun medewerking krijgen kroongetuigen strafvermindering en getuigenbescherming. De Dienst Getuigenbescherming (DGB) is daarvoor verantwoordelijk. Maar hoe goed is die bescherming geregeld? Misdaadjournalist John van de Heuvel interviewde Angelo Diaz voor RTL Exclusief. Diaz was kroongetuige in de zaak tegen de Limburgse Hells Angels. Tegenover Van den Heuvel deed hij zijn beklag over de getuigenbescherming. Volgens Diaz heeft de DGB in zijn zaak grote fouten gemaakt. Vanavond gaat Van den Heuvel in discussie met Bart Nieuwenhuizen, hoofdofficier van het Landelijk Parket.

Joost van der Valk
Filmmaker Joost van der Valk maakte samen met Mags Gavan de documentaire CRIPS Strapped 'n Strong, waarvoor hij een tijd lang meeliep met een gewelddadige Haagse bende, de Crips. Gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld houdt de bende zich bezig met zaken zoals drugshandel en gewapende overvallen. Spilfiguren in de documentaire zijn bendeleider Keylow, Main C., die acht jaar in de gevangenis zat en Santos, die niets liever wil dan terugkeren naar zijn geboorteland Suriname. De film schetst een rauw beeld van een wereld waarin geweld alledaags is en waar stoppen geen optie is. Van der Valk is al tien jaar lang actief als documentairemaker en werkte onder meer voor de BBC, Channel 4 en de IKON.

Karsu Dönmez
Karsu Dönmez stond op 27 september 2007 voor het in eerst in de statige Carnegie Hall in New York. Voordien had ze vooral opgetreden in het Amsterdamse restaurant van haar vader en op feestjes. Tot Dönmez werd ontdekt tijdens een optreden op de Amerikaanse ambassade en ze werd uitgenodigd om in New York jazz te komen zingen. Dat was tevens haar eerste ervaring met jazz. Inmiddels doet de 18-jarige Dönmez de opleiding jazz, zang en pianio. Ze is druk bezig met demo's voor een eigen cd en onderhandelt met verschillende platenmaatschappijen. Over twee weken treedt ze weer op in Carnegie Hall. Deze keer in de grote zaal onder begeleiding van een 250-koppig orkest.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 13 april door de VARA en de NPS. Te gast waren John van den Heuvel, Karsu Dönmez, Bart Nieuwenhuizen en Joost van der Valk. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie