Uitzending
Pauw & Witteman - 15-4-2009

15-4-2009

Pauw & Witteman

1121 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Jeroen van der Veer, Ahmed Aboutaleb.

Jeroen van der Veer
Op 1 juli neemt Jeroen van der Veer afscheid van Shell waar hij in 1971 zijn carrière begon. Sinds 2000 is Van der Veer bestuursvoorzitter van Shell, een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Hij zou een drijvende kracht zijn geweest achter de koerswijzing van Shell in de jaren '90. Shell stond er toen slecht voor na de ophef over Brent Spar en misstanden in Nigeria. Shell ging voortaan maatschappelijk ondernemen. Van der Veer kreeg de bijnaam 'Groene Jeroen' omdat hij duurzaamheid hoog in het vaandel had. Maar is die bijnaam nog wel toepasselijk nu Shell stopt met investeringen in windenergie? In 2006 stopte het oliebedrijf al met zonne-energie. Volgens Van der Veer is duurzame energie niet rendabel te krijgen.

Ahmed Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb is honderd dagen burgemeester van Rotterdam. Zijn benoeming zorgde vorig jaar voor de nodige beroering. Zo vroeg de PVV, tevergeefs, in de Tweede Kamer een spoeddebat aan. Ook binnen de Rotterdamse gemeenteraad was niet iedereen even te spreken over de benoeming. Leefbaar Rotterdam had grote moeite met het feit dat Aboutaleb een dubbele nationaliteit heeft. Na drie maanden burgemeesterschap blijven zijn besluiten de gemoederen bezighouden. Zo besloot Aboutaleb onlangs om zijn samenwerking met omstreden moslimgeleerde Tariq Ramadan op het gebied van integratie te verlengen. Ook besloot hij in overleg met Amsterdamse collega Cohen dat er de komende vijf jaar geen supporters van bezoekende clubs aanwezig mogen zijn bij de wedstrijden Ajax-Feyenoord. Vandaag verscheen daarnaast ook de Rotterdamse Veiligheidsindex 2008, waaruit bleek dat de stad vorig jaar iets minder veilig is geworden. Hoe kijkt hij tegen deze zaken aan?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 15 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Ahmed Aboutaleb en Jeroen van der Veer. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie