Uitzending
Pauw & Witteman - 16-4-2009

16-4-2009

Pauw & Witteman

1297 x bekeken | 0 reacties
8
Gasten: Guusje ter Horst, Adriaan van Dis, Nico van der Lely.

Minister Ter Horst
Vanmiddag bood burgemeester Aleid Wolfsen zijn excuses aan in de Utrechtse gemeenteraad voor het tegenhouden van een artikel in een huis-aan-huis blad dat inging op zijn declaratiegedrag. Na telefonisch overleg met de uitgever werd de totale oplage van het blad tegengehouden. Na de recente ophef rondom burgemeester Hulman van Den Helder is dit de tweede keer in relatief korte tijd dat een burgemeester van een stad in opspraak raakt. Hoewel er veel verschillen zijn, was er in beide gevallen sprake van onduidelijkheid over de vergoeding van verhuis- en verblijfskosten van de nieuwe burgemeesters. Een meerderheid in de Tweede Kamer riep minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst op om snel met een eenduidige regeling te komen voor deze kosten. Daarnaast willen een aantal Kamerfracties "klip en klaar" horen hoe zij denkt over de pensionkostenvergoeding waar het in de kwestie-Wolfsen over gaat.

Adriaan van Dis
Schrijver Adriaan van Dis kreeg vandaag de Gouden Ganzenveer uitgereikt voor zijn gehele oeuvre. "De Academie de Gouden Ganzenveer ziet Van Dis als een auteur die er al meer dan 25 jaar in is geslaagd in een steeds multimedialer wordende samenleving op een unieke manier een breed publiek van lezers, luisteraars en kijkers te blijven boeien", aldus de leden van de Academie. Zijn dankwoord wijdde Van Dis aan Zuid-Afrika, het land waar hij een bijzondere band mee heeft. Van Dis studeerde er, spreekt de taal, schreef boeken over Zuid-Afrika. Het is een land waar veel mis is, maar Van Dis vertelt vanavond waarom hij de hoop heeft dat het beter zal gaan met Zuid-Afrika.

Nico van der Lely
Kinderarts Nico van der Lely werkt in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis waar hij een paar jaar geleden een polikliniek oprichtte voor jeugd en alcohol. Hij zette het probleem van 'comazuipende kinderen' een paar jaar geleden op de maatschappelijke agenda. En dat probleem is groter geworden. Vorig jaar werden 13 procent meer kinderen opgenomen die zich in coma hadden gedronken. Van der Lely vindt dat de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol verhoogd moet worden naar 18 jaar. En ouders moeten leren 'nee' zeggen tegen hun kind.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 16 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Adriaan van Dis en Guusje ter Horst. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie