Uitzending
Pauw & Witteman - 24-4-2009

24-4-2009

Pauw & Witteman

2692 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: PvdA-Kamerlid en JSF-woordvoerder Angelien Eijsink, D66-leider Alexander Pechtold, Laurens de Groot strijdt met Sea Shepherd tegen walvisvangst en Ilse DeLange won drie 3FM Awards.

Angelien Eijsink
Angelien Eijsink, PvdA-Kamerlid en JSF-woordvoerder, zette afgelopen woensdag de verhoudingen met de coalitiepartners op scherp. "Ons oordeel over het voorstel dat het Kabinet vandaag aan ons voorlegt kan dus niet positief zijn. Wij kunnen, op basis van deze kandidatenvergelijking, de aanschaf van JSF-testtoestellen niet goed keuren", zo luidde haar boodschap aan staatssecretaris De Vries (CDA, Defensie). Er sluimerde een kabinetscrisis. Maar gisteren sloten de coalitiepartijen dan toch een compromis. De luchtmacht mag een testtoestel aanschaffen en het definitieve besluit om 85 straaljagers aan te schaffen wordt overgelaten aan een volgend kabinet.

Alexander Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat het kabinet te veel belangrijke besluiten uitstelt. 'Vooruitgeschuif' noemt hij dat. De JSF is daar een voorbeeld van en ook het uitstellen van de verhoging van de AOW-leeftijd uitstellen tot na het advies van de SER in het najaar. Vandaag sprak Pechtold de Netspar-lezing uit, waarin hij zijn visie geeft op Nederland in een snel veranderende wereld.

Ilse DeLange
Zangeres Ilse DeLange nam gisteren drie 3FM Awards in ontvangst. Die voor beste zangeres, beste album (Incredible) en beste single (So Incredible). De Almelose sleepte ook de Schaal van Rigter in de wacht omdat So Incredible het meest gedraaide Nederlandstalige liedje was op 3FM. Vanavond zingt DeLange het nummer Puzzle Me.

Laurens de Groot
De acties van Sea Shepherd zijn wereldwijd bekend. Het zwarte schip van Paul Watson en zijn bemanning is de schrik van Japanse walvisvaarders. Ieder jaar dat de Japanse jagers richting de wateren rond de Zuidpool varen om onder het mom van wetenschappelijk onderzoek walvissen te vangen, is Sea Shepherd daar ook om de Japanners van de jacht te weerhouden. En dat gaat er niet bepaald zachtzinnig aantoe. In het nieuwe Discovery-programma Whale Wars is te zien hoe Shea Shepherd de Japanse schepen ramt en bekogelt met stinkbommen. Laurens de Groot is het enige Nederlandse bemanningslid van Sea Shepherd en doet er naar eigen zeggen "alles aan" om de walvisvangers te stoppen.

In deze uitzending van Pauw & Witteman waren Alexander Pechtold, Ilse DeLange en Angelien Eijsink te gast. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman. Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman werd uitgezonden op vrijdag 24 april door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee