Uitzending
Pauw & Witteman - 8-4-2009

8-4-2009

Pauw & Witteman

1881 x bekeken | 0 reacties
6
Gasten: Ben Verwaayen, Kader Abdolah en Herman Pleij.

Ben Verwaayen
Ben Verwaayen is bestuursvoorzitter van het Franse telecommunicatiebedrijf Alcatel-Lucent en wordt 'het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool' genoemd. Voor zijn functie bij Alcatel-Lucent was Verwaayen onder meer werkzaam in topfuncties bij British Telecom en KPN. Hij is één van de weinige Nederlandse topmannen bij een grote multinational. Ook is hij politiek actief en schreef hij mee aan het VVD-verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Wat vindt Verwaayen van de crisisaanpak van het kabinet? En denkt hij dat het dieptepunt van de crisis inmiddels bereikt is?

Kader Abdolah
Afgelopen zondag liep de in Nederland woonachtige Iraanse schrijver Kader Abdolah een halve marathon in Kamp Holland. De marathon was georganiseerd op initiatief van Gijs Wanders met als doel verbroedering tussen Nederlanders en Afghanen. Abdolah was niet alleen vanwege de marathon aanwezig op de legerbasis in Uruzgan. Hij ging ook in gesprek met Nederlandse officieren over de betekenis van de Koran en de noodzaak van contact met de Afghanen. Kader Abdolah vluchtte in 1988 vanuit Iran naar Nederland. Met behulp van poëzie en kinderboeken maakte hij zich de Nederlandse taal snel eigen en in 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel De adelaars. Zijn grootste succes to nu toe was Het huis van de moskee, dat in 2007 tijdens de boekenweek werd uitgeroepen tot het op één na beste Nederlandstalige boek allertijden. Vorig jaar publiceerde Abdolah met veel succes een nieuwe Nederlandse vertaling van De Koran.

Herman Pleij
Prins Willem-Alexander ontmoette Máxima tien jaar geleden in Sevilla. Ook Nederland maakte kennis met haar Argentijnse temperament. En dat beviel. Cultuurhistoricus Herman Pleij analyseert de invloed van Máxima.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 8 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Herman Pleij, Kader Abdolah en Ben Verwaayen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie