Uitzending
Pauw & Witteman - 21-4-2008

21-4-2008

Pauw & Witteman

1560 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Ed Nijpels, Remy Bonjasky en Joost Zwagerman

Ed Nijpels
Nijpels is sinds 1 januari 1999 Commissaris van de Koningin in Friesland. Op 1 mei neemt hij afscheid. Nijpels' echtgenote werkt sinds enige tijd voor een Friese multinational in Maleisië en Nijpels verblijft daar ook met enige regelmaat. De VVD'er vindt dat de maandelijkse reizen naar Kuala Lumpur zich slecht laten combineren met het ambt van Commissaris met alle bijbehorende verplichtingen. De aanstelling van zijn echtgenote in Maleisië duurt tot eind 2008, maar Nijpels houdt er rekening mee dat het langer zal duren. Oud-leraar Nijpels was eerder VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister van VROM en burgemeester van Breda.

Remy Bonjasky
"Hij heeft een hoge trap, die hij met de souplesse van een baby in je nek laat belanden. Een techniek waar zelfs de grootste reuzen in dit circiut van gaan zitten." Deze zin staat in de biografie 'Remy Bonjasky: God in Japan'. In 2003 en 2004 won Bonjasky de K1-wereldtitel. K1 is een combinatie van de vechtsporten karate, kung-fu en kickboksen. Deze sport wordt nog weleens verward met freefighting waarin veel meer geoorloofd is. K1-vechters moeten zich juist houden aan een streng reglement. Bonjasky (1,92 en 105 kilo) staat in het circuit bekend om zijn traptechniek én goede manieren, zijn bijnaam is dan ook 'The Flying Gentleman'. Bonjasky's sport is met name groot in Japan, waar de wedstrijden eigenlijk enorme shows zijn. Na een minder succesvolle periode probeert Bonjasky zich terug te knokken in de wereldtop.

Joost Zwagerman
Joost Zwagerman won dit jaar de Gouden Ganzenveer. De Academie die de culturele prijs jaarlijks uitreikt, lauwert Zwagerman "als een voor zijn generatie spraakmakende, veelzijdige schrijver en vanwege zijn bloemlezingen over de Nederlandse en Vlaamse literatuur". Afgelopen donderdag nam Zwagerman de prijs in ontvangst. Zijn toespraak wijdde hij aan het politieke klimaat in Nederland. Zwagerman gaf met name het linkse populisme onderuit de zak. De manier waarop Geert Wilders, Rita Verdonk en eerder onder anderen Frits Bolkestein en Onno Ruding door linkse politici en opiniemakers in verdachte hoek worden gezet is Zwagerman een doorn in het oog. Zwagerman: "want als Wilders inderdaad een ‘kleine Hitler’ is zoals Mohammed Rabbae beweert, zijn dan volgens deze vergelijking de moslims niet onvermijdelijk de ‘kleine joden’? Of bedoelt Rabbae dat Wilders ‘een kleine Hitler’ is zónder bijbehorende opgejaagde en uitgeroeide bevolkingsgroep?"

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 21 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Ed Nijpels, Joost Zwagerman en Remy Bonjasky. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie