17-4-2008
2369 x bekeken | 0 reacties
Vanavond te gast in Pauw en Witteman onder meer: Bregje Bleeker, Jaap de Groot, Rob Kamphues, Patrick Pouw en Suhayb Salaam.
Jaap de Groot en Rob Kamphues
Tijdens het Wereldkampioenschap voetbal van 1978 verloor het Nederlands elftal in de finale van gastland Argentinië. Het verlies was volgens velen te wijten aan de absentie van Johan Cruijff. Hij had aangegeven niet aan het WK mee te willen doen, wat leidde tot een nationale actie ‘om Cruijff over de streep te trekken’. Over de reden van zijn absentie doen vele speculaties de ronde. Zo zou zijn vrouw Danny niet gewild hebben dat Cruijff weer lang van huis zou zijn. Een andere reden zou zijn dat Cruijff het regime van Argentinië wilde boycotten.
Gister werd bekend wat de werkelijke reden is geweest. Vóór het WK is het gezin Cruijff slachtoffer geworden van een gewapende overval. Een man drong het huis binnen en bedreigde Johan en Danny. Ze werden gekneveld en gedwongen op de vloer te gaan liggen, terwijl de kinderen elders in huis waren. Danny slaagde erin de politie te alarmeren en de overvaller werd overmeesterd. Het incident had een grote impact op Cruijff. Hij stelde dat hij zich op dat moment realiseerde dat er andere dingen in het leven zijn dan voetbal. Hij zat niet lekker in zijn vel en besloot niet aan het WK deel te nemen. De politie had hem geadviseerd om niets over de overval naar buiten te brengen om andere criminleen niet op ideeen te brengen.
Toen Cruijff onlangs zijn reorganiserende opdracht bij Ajax weer teruggaf werd zijn vrouw wederom als zondebok aangewezen. Cruijff besloot de waarheid naar buiten te brengen op Catalaanse radio en op Nederlandse televisie in het programma De Reunie, gepresenteerd door presentator Rob Kamphues. Jaap de Groot is de journalist die het interview afnam.
Patrick Pouw en Suhayb Salaam
Patrick Pouw is sinds november 2006 freelancejournalist met als specialiteit moslims en de islam. In 2007 ging hij een jaar lang undercover in de leer bij het islamitische Instituut voor Opvoeding en Educatie, waar jongeren worden opgeleid tot verkondigers van het enige ware geloof, de islam. Zijn ervaringen publiceerde hij in het boek ‘Salaam! Een jaar onder de orthodoxe moslims’. Vanavond zal hij in discussie gaan met de directeur van bovengenoemd instituut, Suhayb Salaam.
Bregje Bleeker
In september 2007 debuteerde Bregje Bleeker bij Meulenhoff met de roman 'De Walrus'. De Walrus beschrijft de liefde tussen een jonge studente en een hasjhandelaar van middelbare leeftijd. De gedetailleerde beschrijvingen van het criminele milieu in de roman deden vermoeden dat het verhaal autobiografisch was, maar Bleeker bleef in interviews erg terughoudend over haar werkelijke verleden. Ze wilde dat haar boek eerst zou worden beoordeeld op de literaire kwaliteit, en niet op haar verleden.
Nu wil Bregje wél haar eigen levensverhaal vertellen. Tijdens haar studie was ze inderdaad jarenlang een gangstermeisje: de geliefde van een grote Amsterdamse drugshandelaar.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 17 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Rob Kamphues, Bregje Bleeker en Patrick Pouw. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.