Uitzending
Pauw & Witteman - 16-3-2009

16-3-2009

Pauw & Witteman

1575 x bekeken | 1 reacties
8
Gasten: Job Cohen, Helmert Woudenberg, Rob Zomer.

Job Cohen
Er is veel kritiek op de Amsterdamse driehoek en de manier waarop gehandeld is met betrekking tot de vermeende terreurdreiging vorige week. Vooral de arrestaties en de toon van de persconferentie kregen zware kritiek te verduren. Hoe kijkt burgemeester Cohen aan tegen deze kritiek?

Helmert Woudenberg
Helmert Woudenberg kruipt in zijn nieuwe voorstelling Waterman in de huid van Hatty Waterman, een 21-jarige joodse man die in 1942 dankzij een "administratieve fout" uit handen bleef van de Duitsers. Dit terwijl zijn familie voor zijn ogen werd afgevoerd. Wat volgt is een aangrijpend en waargebeurd onderduikverhaal waarin Waterman keer op keer wordt gedwongen te verhuizen. Opvallend detail is dat de overgrootvader van Woudenberg vroeger als boer nog melk verkocht aan de destijds 7-jarige Waterman. Woudenberg is al jarenlang actief als acteur, toneelregisseur en schrijver. Hij was onder meer één van de oprichters van het theatercollectief Het werkteater, dat vooral in de jaren zeventig en tachtig actief was en zich voornamelijke richtte op experimentele en kleinschalige voorstellingen. Bij het grote publiek werd Woudenberg aanvankelijk vooral bekend door zijn rol in de Nederlandse pornofilm Blue movie uit 1971. Inmiddels heeft hij een reeks succesvolle solovoorstellingen op zijn naam staan, waaronder Fortuyn en Jezus.

Rob Zomer
Voormalig Dutchbatter Rob Zomer emigreert met zijn gezin naar Srebrenica. Hij is van plan de lokale bevolking daar te helpen met het opbouwen van de verwoeste huizen en om voorzieningen voor toeristen te realiseren. Het huis en de school voor zijn kinderen zijn al geregeld dus het gezin kan al snel verhuizen. Rob Zomer was als militair van het Nederlandse Dutchbat III bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Zeker zevenduizend moslims werden in juli van dat jaar gedood door het Bosnisch-Servische leger, nadat de enclave onder de voet was gelopen. Dutchbat kreeg zware kritiek en het drama ligt nog steeds gevoelig. Zomers is niet om een trauma te verwerken, maar puur om de bevolking daar te helpen. Dutchbat-veteranen die later terugkeerden naar Srebrenica waren niet welkom. Rob Zomer heeft daarentegen een hele andere ervaring. Bij zijn terugkeer afgelopen zomer samen met zijn vrouw kreeg hij een hartelijk onthaal.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 16 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Helmert Woudenberg en Job Cohen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie