Uitzending
Pauw & Witteman - 25-3-2013

25-3-2013

Pauw & Witteman

1100 x bekeken | 0 reacties
5
Gasten: Anna Tummers, Dave Maat, Geert-Jan Knoops en Jeroen Dijsselbloem.

Jeroen Dijsselbloem
In Brussel is een akkoord bereikt over een reddingsplan voor Cyprus. Dat is vannacht bekendgemaakt na afloop van een vergadering van de eurogroep. Spaarders

De Cypriotische president Anastasiades werd het gisteravond eens met de belangrijkste geldschieters: het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. De ministers van FinanciŽn van de zeventien eurolanden vinden dat dit akkoord toereikend is en daarmee is de weg vrij voor een Europees noodkrediet van 10 miljard euro voor Cyprus. Door deze overeenkomst is een faillissement van Cyprus op het nippertje voorkomen. Als er geen deal zou zijn, dreigde de Europese Centrale Bank met het dichtdraaien van de geldkraan. Minister van FinanciŽn en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem praat vanavond bij Pauw & Witteman over de economische gevolgen van het reddingsplan voor Cyprus.

Dave Maat en Geert-Jan Knoops
Het ministerie van Defensie moet een schadevergoeding betalen aan ex-Dutchbatter Dave Maat. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. Maat heeft als militair in Srebrenica een posttraumatische stress-stoornis opgelopen. De voormalig Dutchbatter werd in 1995 uitgezonden naar BosniŽ als onderdeel van de luchtmobiele brigade. Zijn taak was de strijdende partijen in BosniŽ uit elkaar te houden en hij werd daar getuige van de val van Srebrenica. Maat procedeert al sinds 1999 tegen Defensie, hij vecht voor de erkenning voor hem en zijn collega's en de schade die zij hebben geleden. De kern van de zaak is voor Maat de 'operationele zorgplicht'. Hij wil dat militairen die worden uitgezonden een goede wapenuitrusting krijgen, zodat ze zichzelf en elkaar op een zo goed mogelijke manier kunnen beschermen. Daarnaast wil hij dat er door Defensie meer aandacht wordt besteed aan de nazorg van militairen die terugkeren van een missie in het buitenland. Vanavond praten voormalig Dutchbatter Dave Maat en zijn advocaat Geert-Jan Knoops bij Pauw & Witteman over de uitkomst van zijn hoger beroep tegen Defensie. Welke gevolgen heeft dit vonnis voor Nederlandse (ex)-militairen?

Anna Tummers
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft onlangs een bijzondere tentoonstelling geopend ter ere van hun honderdjarig bestaan. De tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan laat zien hoe beroemde schilders elkaar wilden overtreffen. Vanavond vertelt conservator oude kunst van het Frans Hals Museum Anna Tummers in Pauw & Witteman wat de tentoonstelling zo uniek maakt.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 25 maart door de VARA en NTR. Te gast waren Jeroen Dijsselbloem en Geert-Jan Knoops. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie