Uitzending
Op1 - 24-7-2020

24-7-2020

Op1

423 x bekeken | 0 reacties
6
De testbereidheid in Nederland moet omhoog. Arts en hoofd algemene infectieziekten van de GGD in Amsterdam Anja Schreijer, en contactmedewerker bij de GGD Eline van Dulm zien de testbereidheid toenemen, maar nog een groot deel van de mensen met klachten laat zich niet testen. Hoe krijg je mensen zo ver om zich te laten testen? Daarover vertellen Anja Schreijer en Eline van Dulm.

Het coronavirus treft vooral ouderen hard. Maar als een paar topfitte jonge mannen doodziek worden van het virus en toch op de ic terechtkomen, vermoeden een aantal onderzoekers dat er daar meer aan de hand is. En dat zorgt voor baanbrekend onderzoek van Radboud UMC-onderzoekers infectioloog en internist Frank van de Veerdonk en geneticus Alexander Hoischen. Ze vertellen wat zij ontdekt hebben in het immuunsysteem.

In de documentaire Mans Genoeg schetst programmamaker Jan Kooijman een portret van Said Zankoua. Deze homoseksuele Marokkaans-Nederlandse man overleed plotseling in mei, na een leven waarin de strijd voor acceptatie vanwege zijn geaardheid hard en hevig was. De schok in de LHBTI-gemeenschap was groot. Nassiri Belaraj was n van Saids goede vrienden, hij weet ook hoe het is als je familie je verstoot om wie je bent. De documentaire wordt maandag uitgezonden in het kader van de Pride-week. Nassiri en Jan schuiven aan.

Martin Scherstra schrijft al jaren onder het pseudoniem Fleur van Ingen, want mannen die bouquetreeksen schrijven, dat kn eigenlijk niet. Maar Scherstra is schrijver van een razendpopulair genre. Volkomen terecht, vindt schrijver zcan Akyol, alias Eus. Hij brak al eerder een lans voor het waarderen van alle genres, in plaats van alleen maar hoogdravende literatuur. De mannen vertellen erover.

In deze uitzending van Op1 waren Jan Kooijman en zcan Akyol te gast. De presentatie was in handen van Carrie ten Napel, Charles Groenhuijsen, Erik Dijkstra, Sophie Hilbrand, Giovanca Desire Ostiana, Sander Schimmelpenninck, Tijs van den Brink, Willemijn Veenhoven, Welmoed Sijtsma, Hugo Logtenberg, Fidan Ekiz en Jeroen Pauw. Deze uitzending van het programma Op1 werd uitgezonden op vrijdag 24 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie