Uitzending
Hoge bomen pioniers - Albert Heijn

Albert Heijn

Hoge bomen pioniers

14-11-2007

| 1754 x bekeken | 0 reacties
6
Hij leert Nederland sherry en wijn drinken en introduceert de chocoladereep en dubbelvla. En hij laat de Nederlandse consument voor het eerst kennismaken met zelfbediening. Het verhaal van Albert Heijn is het verhaal van de kleine Zaanse kruidenier die bij zijn vertrek een internationale grootgrutter met een miljardenomzet achterlaat.

Invloeden V.S.
Het is in de Verenigde Staten waar Albert Heijn inspiratie op doet en verschillende marktstrategieŽn ontdekt. Zo vindt hij dat iedere supermarkt een parkeerplaats moet hebben. En hij is het die de streepjescode ontdekt en ontwikkelt tot het betaalsysteem zoals we dat nu kennen.
Veel steun om vernieuwingen in het conservatieve bedrijf door te voeren krijgt hij niet, maar hij weet het bedrijf toch revolutionair te veranderen.

In deze televisiebiografie van Hoge Bomen Ė Pioniers gaat presentator Pieter Jan Hagens op zoek naar de man achter de successen van Albert Heijn. In die zoektocht stuit hij op diverse drama's in het leven van Ab Heijn. Zo wordt de jonge en zeer sportieve Ab op zijn zestiende getroffen door een aanval van kinderverlamming. Het is bepalend voor de rest van zijn leven.

Tegenslagen
Heijn blijkt ook niet bepaald geluk te kennen in zijn huwelijkse leven. Zijn eerste vrouw raakt aan de drank, de tweede pleegt zelfmoord en de derde overlijdt aan kanker.
En tot overmaat van ramp wordt Ab eind jaren tachtig geconfronteerd met de ontvoering en moord op zijn broer Gerrit Jan. Tot op de dag van vandaag neemt hij het zichzelf kwalijk dat hij zijn broer niet heeft gedwongen beter te zorgen voor zijn eigen veiligheid.
Begin jaren 90 vertrekt Ab bij Ahold. Hij is nog niet met pensioen, of het concern komt zwaar onder vuur te liggen door gesjoemel in de boeken bij een Amerikaanse dochteronderneming. Het onkreukbare imago van Ahold is besmeurd. Ab ziet het met lede ogen aan. Hij is niet meer in de positie er nog wat aan te doen. Hij noemt het zelf het grootste drama in zijn leven.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Albert Heijn is uitgezonden op woensdag 14 november door de AVRO. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie