Uitzending
Hoge bomen pioniers - Wim T. Schippers

Wim T. Schippers

Hoge bomen pioniers

26-12-2007

| 2915 x bekeken | 0 reacties
6
De kranten staan er vol mee, zijn programma’s leiden tot Kamervragen, duizenden ledenopzeggingen en talloze boze brieven, zelfs bedreigingen. Sex, koninklijk huis, religie, elk taboe en heilig huisje is onveilig voor televisiemaker en beeldend kunstenaar Wim T. Schippers.

Tegendraads
De televisieprogramma's van Schippers in het begin van de jaren zeventig zijn shockerend, gezagsondermijnend en controversieel. De Barend Servet en Fred Haché Shows zijn berucht. 'Hij weet de bestaande structuur waarin wij vastzitten op een fantastische manier onderuit te halen', zegt kunstenaar en vriend Willem de Ridder.
Acteur Dick van den Toorn: 'Hij heeft nooit programma's gemaakt waar behoefte aan was, hij gebruikte het medium om mee te rotzooien'. En muzikant Clous van Mechelen: 'Wim is totaal buitensporig, hij is met alles tegendraads'.

In de uitzending
Presentator Pieter Jan Hagens duikt in deze aflevering van Hoge Bomen - Pioniers in het spraakmakende en taboedoorbrekende oeuvre van Wim Schippers. Hij ontmoet broer Jan Schippers, met wie hij terug gaat naar het ouderlijk huis in Bussum en de rol van het geloof in Schippers' jeugd bespreekt.
Verder spreekt hij met Willem de Ridder en conservator Harry Ruhé over Schippers' kunstenaarschap ('Lulligheid staat in zijn werk centraal'), passie voor wetenschap en zijn overstap naar televisie. Voormalige collega's IJf Blokker en Dick van den Toorn doen een boekje open over de werkwijze van Schippers ('Het leek of we wat liepen aan te klooien, maar we waren heel serieus, alle teksten waren door Wim precies uitgeschreven').

Zoals Schippers zelf wel eens zei: 'Op de keper beschouwd is het leven een aaneenschakeling van onbenulligheden'.
Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Wim T. Schippers is uitgezonden op woensdag 26 december door de AVRO. Te gast waren Wim T. Schippers en Willem de Ridder. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie