Raymond van Barneveld
17-10-2007
| 3080 x bekeken | 0 reacties
Woensdag 17 oktober is dé dag van darter Raymond van Barneveld. Niet alleen verschijnt dan de biografie Barney (uitgeverij Strengholt), de Avro zendt dezelfde avond een televisieportret uit van de Haagse postbode, die in 1998 het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld wint: The Embassy.
Hij is daarmee de eerste niet –Brit die dit toernooi op zijn naam schrijft. Niet alleen zíjn wereld verandert fundamenteel, ook de van oorsprong puur-Britse kroegsport ondergaat in één klap een gedaanteverwisseling.
Drijfveer
'Er is maar één iemand die ons rijk kan maken en dat ben jij', zei Sylvia van Barneveld ooit tegen echtgenoot Raymond. Het blijkt de belangrijkste drijfveer uit het leven van de dartkampioen.
Afkomstig uit een eenvoudig Haags milieu neemt zijn vader hem op vroege leeftijd mee naar het café, waar Raymond zijn eerste pijlen gooit. Hij blijkt een supertalent.
Postbode
Tot 1998 verdient Van Barneveld zijn geld met het bezorgen van brieven. Zijn laatste brief doet hij rond de kerst van 1997 in de bus. Twee weken later wint hij The Embassy. Nationale én internationale roem valt hem ten deel. Schiphol puilt uit met een oranjegekleurd legioen dat de nieuwe Nederlandse held enthousiast onthaalt.
''Barney"
Vanaf dit moment bestaat Raymond van Barneveld niet meer; hij is Barney, professioneel darter en nationaal bezit. Met zijn manager Ad Schoofs verzilvert hij het succes. Barney trofeeën verkopen als warme broodjes, voor veel jongeren is hij een voorbeeld en er komen nieuwe toernooien met lucratieve prijzengelden. Darten is met de komst van Van Barneveld een heuse industrie geworden, met professionele begeleidingteams en zelfs Olympische aspiraties.
Ook Engeland ontkomt er niet aan. In snel tempo ontstijgt het pijltjesgooien er de rokerige pubs en wedstrijdzaaltjes. Supporterslegioenen bestaan niet alleen meer uit zwaar drinkende getatoeëerde Britten, het decor wordt nu ook gevormd door oranjefans met klompen op hun hoofd.
De uitzending
Presentator Pieter Jan Hagens spreekt in Engeland over het Hollandse dartfenomeen met vriend én tegenstander Martin Adams (alias 'Wolfie') en BBC-verslaggever Ray Stubbs. Verder komen Van Barneveld's vrouw Sylvia, zijn ouders en voormalig manager Ad Schoofs aan het woord.
Hoge Bomen – Pioniers gaat over de vele successen van Barney, maar ook over de keerzijde van de roem: zijn wankelmoedige zelfvertrouwen, zijn haat-liefde verhouding met zijn fans, de vrije val die hij maakte in 2000, en de enorme ophef die hij in 2007 met zijn overgang naar een concurrerende dartbond teweeg bracht.
Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Raymond van Barneveld is uitgezonden op woensdag 17 oktober door de AVRO. Te gast was Raymond van Barneveld. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.