Willem van Kooten
27-2-2008
| 2508 x bekeken | 0 reacties
Hij draait de allernieuwste popmuziek en kreunt en schreeuwt nieuwe woorden de ether in. Nederlands eerste échte deejay is geboren.
Revolutionair radiomaker
Tegenwoordig zijn topdeejays gewilde sterren. Giel Beelen, Ruud de Wild en Edwin Evers zijn bekende Nederlanders die met plaatjes draaien miljonair zijn.
Maar de eerste echte deejay van Nederland is Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer. Hij breekt begin jaren zestig door als revolutionair radiomaker op het piratenschip van Veronica.
Nieuwe wegen
In een tijd waarin iedereen nog keurig spreekt en burgerlijkheid troef is op de Nederlandse radio, schreeuwt, kreunt, en stoot Van Kooten nieuwe popmuziek en termen als 'gouwe ouwe', 'swingt de pan uit', 'luistervrienden' en 'Ungaaaahhhh' de ether in.
Maar Van Kooten is ook op andere terreinen zijn tijd ver vooruit. Hij introduceert hitlijsten als de Top 40 en organiseert de eerste drive-in shows door het land. Maar hij ziet ook als een van de eersten dat je met muziekrechten veel geld kan verdienen. Van Kooten richt platenmaatschappij Red Bullet op, waar veel Nederpopbands van naam (Shocking Blue, Golden Earring) hun platen uitbrengen. Vervolgens draait Joost den Draaier de liedjes op radio Veronica en slaat zo twee vliegen in één klap.
In de uitzending
Familieleden, jeugdvrienden en collega-radiopresentatoren praten in deze televisiebiografie openhartig over Van Kooten, tegenwoordig een kleurrijk zakenman. 'Ik heb 'm als kind best wel gemist. Aandacht en liefde waren er niet altijd', mijmert zoon Jeroen. 'Hij is en blijft een dominee en prediker in het behoud van Nederlandse waarden', stelt broer Pim. Oud-collega Tineke de Nooij: 'Willem is een ontdekker. Er was echt helemaal niets. Hij bracht de humor op de radio'.
Presentator Pieter Jan Hagens duikt in de streng christelijke jeugd van de jonge Willem, die voorbestemd is om dominee te worden. Het loopt anders, hij komt binnen bij Veronica en wordt beroemd in Nederland.
Zakenman
Niettemin veranderd niet alles in goud wat Van Kooten aanraakt. Een eigen commercieel radiostation, Cable One, zijn droom, mislukt. Wel is de gewiekste Van Kooten zo ongeveer de enige die op tijd zijn belang in Sport 7 verkoopt en daarmee een paar miljoen verdient.
Vanaf de jaren 90 gaat Van Kooten zich steeds meer toeleggen op onroerend goed en golfbanen, en steunt hij Leefbaar Nederland op voorwaarde dat Pim Fortuyn lijsttrekker wordt.
Uiteindelijk doemt in deze Hoge Bomen – Pioniers het beeld op van een gedreven zakenman, die vooral op gevoel zaken doet, graag erkenning wil en niet vies is van een stevige portie patriottisme. Eén ding staat wél vast: zonder Willem van Kooten had de Nederlandse radio er anders uitgezien
Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Willem van Kooten is uitgezonden op woensdag 27 februari door de AVRO. Te gast was Tineke de Nooij. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.