Uitzending
Hoge bomen pioniers - Anthony Fokker

Anthony Fokker

Hoge bomen pioniers

21-11-2007

| 2510 x bekeken | 0 reacties
6
Het levensverhaal van Anthony Fokker is dat van een jongensboek: een jonge knutselaar van kleine papieren vliegtuigjes wordt de eerste succesvolle vliegtuigbouwer ter wereld.

Onaangenaam heerschap
Maar het is ook het verhaal van een uiterst onaangenaam en onbetrouwbaar heerschap, wiens leven alleen maar om zichzelf draait. Fokker blijkt een onmogelijk mens om mee samen te leven. Zijn huwelijken zijn dramatisch: nadat zijn eerste huwelijk eindigt in een scheiding, springt zijn tweede vrouw van de 15e verdieping van hun New Yorkse appartement, omdat zij niet langer kan leven met een man die zo opgaat in zijn werk. Zoals hij zelf zegt: 'Ik heb altijd vliegtuigen veel beter begrepen dan vrouwen () omdat ik meende dat er niets belangrijker was dan mijn vliegtuigen.'

De uitzending
In Hoge Bomen - Pioniers gaat presentator Pieter Jan Hagens op zoek naar de man achter de beroemde vliegtuigpionier. Gesprekken met de achterneef van Fokker, zijn biograaf, de zoon van de beroemde KLM-oprichter Albert Plesman en een dochter van een bevriend stel leveren het markante portret op van een gesjeesde ondernemer, die met recht de 'Vliegende Hollander' genoemd kan worden. Een briljant knutselaar en durfal, die al in 1911 met zijn zelfgebouwde 'Spin'-vliegtuig voor het eerst boven de bebouwde kom van Haarlem vliegt.

WO1
Maar ook omstreden, vanwege het machinegeweer dat hij in de 1e Wereldoorlog ontwikkelt voor de Duitsers. Voor sommigen een oorlogsmisdadiger, anderen roemen zijn ondernemingsdrift en benadrukken de neutrale positie van Nederland.
Tonnie Fokker is al op heel jonge leeftijd een wereldberoemd ondernemer, en verkeert in kringen van Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik, Herman Goering, Charlie Chaplin, de zoon van President Roosevelt, Henry Ford en Charles Lindbergh.

Uniek archiefmateriaal
In deze televisiebiografie is veel uniek en nog nooit eerder uitgezonden archiefmateriaal en homevideomateriaal van Fokker zelf te zien. Met onder meer fragmenten uit de nooit uitgebrachte speelfilm "De Vliegende Hollander" (1957) en een prachtige kleurenfilm van een vakantiereis van Fokker met zijn zelfgebouwde futuristische droomjacht QED uit begin jaren 30.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Anthony Fokker is uitgezonden op woensdag 21 november door de AVRO. Te gast was Albert Plesman. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie