Uitzending
Hoge bomen pioniers - Jan Cremer

Jan Cremer

Hoge bomen pioniers

5-9-2007

| 2123 x bekeken | 0 reacties
7
Op de kaft van het boek staat het al: ‘een onverbiddelijke bestseller’. Een vooruitziende blik van de auteur, want de publicatie van ‘Ik, Jan Cremer’ in 1964 betekent dé definitieve doorbraak van Jan Cremer als schrijver. Hij is de eerste die van zichzelf een marketingobject maakt. Het boek is een voorbode van de vrije seks en het wilde leven van de jaren 60.

Velen spreken schande van het zwaar pornografische karakter van de roman, sommigen zien er ook fascistische elementen in. Maar gelezen wordt het door iedereen. Het gaat met duizenden exemplaren tegelijk naar de Amerikaanse soldaten in Vietnam, ministers en filmsterren lezen het, zelfs het Witte Huis leest zijn boek, althans, volgens Cremer zelf.

In deze Hoge Bomen – Pioniers zoekt presentator Pieter Jan Hagens naar de mythe rond Jan Cremer. Hij sprak met intimi, vrienden en familie over deze oermens met zijn enorme levenshonger. Babette Cremer praat vrijuit over haar echtgenoot ('Zijn werk gaat voor alles, voor mij, voor iedereen'), over zijn kinderen ('Jan heeft zijn kinderen verwaarloosd, door hem zijn er slachtoffers gevallen') en zijn opvallend behoudende ideeën over de rol van de vrouw in het huwelijk.

Ook zijn armoedige jeugd in Enschede, de ruige jaren in New York, de verschijning van 'Ik, Jan Cremer 2' en later 'De Hunnen', en zijn kunstenaarschap komen aan de orde in deze televisiebiografie.

Maar het begint allemaal met 'Ik, Jan Cremer'. Tekenaar Dick Matena noemt het 'een steen in een calvinistische, schijnheilige vijver.' Volgens vriend Henk Schiffmacher leert Cremer Nederland neuken en is de Van Dale dankzij dit boek uitgebreid met een Cremeriaans vocabulair rondom de geslachtsdaad.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Jan Cremer is uitgezonden op woensdag 5 september door de AVRO. Te gast was Henk Schiffmacher. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie