Uitzending
Hoge bomen pioniers - Reina Prinsen Geerlings

Reina Prinsen Geerlings

Hoge bomen pioniers

10-10-2007

| 2704 x bekeken | 0 reacties
6
Haar naam is in kleine kring bekend van de literaire prijs die naar haar werd vernoemd. Slechts weinigen weten dat deze studente een voorname rol speelde in het Amsterdamse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze betaalde de uiterste prijs voor haar moed: in 1943 werd ze geŽxecuteerd in kamp Sachsenhausen, pas 21 jaar oud.

Amsterdams verzet
Reina Prinsen Geerligs, geboren op 7 oktober 1922 in Nederlands-IndiŽ, wil schrijfster worden en studeert daarom Nederlands. De Tweede Wereldoorlog woedt in alle hevigheid en steeds duidelijker wordt hoe gruwelijk de Duitse bezetter optreedt. Reina breekt haar studie af om zich volledig te wijden aan het verzet. Met vrienden uit Amsterdam- Zuid is ze actief in CS-6, een verzetsgroep die haar hoofdkwartier heeft in de Corellistraat 6. De groep verzamelt militaire inlichtingen en pleegt verschillende sabotageacties, waaronder de aanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam op 27 maart 1943.

Aanslagen
De meeste aandacht krijgt de groep met de aanslagen op belangrijke NSB-ers en collaborateurs. 'Terreur tegen terreur' is het motto, waarmee CS- 6 de eerste groep is die zich hierop toelegt. In enkele maanden tijd worden 24 verraders doodgeschoten. Reina Prinsen Geerligs neemt deel aan deze liquidaties, zoals die op een belangrijke Nederlandse politieman die betrokken is bij het oppakken van verschillende verzetsmensen. De represaillemaatregelen van de Duitsers zijn meedogenloos.

Verraad
Mede door verraad worden de leden van CS-6 in korte tijd opgerold. Vrijwel iedereen wordt gefusilleerd, ook Reina. Samen met twee andere vrouwelijke leden staat ze in het concentratiekamp Sachsenhausen voor een Duits vuurpeloton. De drie meisjes lopen met opgeheven hoofd naar de executieplaats. Medegevangenen horen hoe ze vrijheidsliederen zingen.

De uitzending
Hoge Bomen slaagde erin een aantal mensen te spreken die Reina Prinsen Geerligs hebben gekend, zoals Theo Henrar, met wie Reina samen op het gymnasium zat en die later zelf ook in het verzet ging; Louise van Santen, een ander vrouwelijk lid van CS-6; en Nel Pooters, die Reina eveneens leerde kennen via het verzet. Tenslotte spreekt broer Alfred over het korte leven van z'n zus.

Een eerbetoon aan een jonge vrouw die bereid was de ultieme consequentie te aanvaarden in haar strijd voor vrijheid en democratie.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Reina Prinsen Geerlings is uitgezonden op woensdag 10 oktober door de AVRO. Te gast was Reina Prinsen Geerlings. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie