Uitzending
Hoge bomen pioniers - Gretta Duisenberg

Gretta Duisenberg

Hoge bomen pioniers

13-2-2008

| 4565 x bekeken | 0 reacties
6
Haar vroegere klasgenootjes kijken met verbazing naar wie ze is geworden. Ze betitelen Gretta Duisenberg, toen nog Greetje Nieuwenhuizen geheten, als ‘een onopvallend type’ en ‘een volgzaam meisje’. ‘Nu is ze een deftige dame en ons milieu ontstegen,” constateert één van hen droogjes

Wim
En hoe groot was de invloed van echtgenoot Wim? Over het laatste zijn de geinterviewden eensgezind: die was heel groot, hoe verschillend ze ook waren. Hij was haar steun en toeverlaat én de relativerende factor. Of zoals één van hen vertelt: "Toen er een steen door het raam van huize Duisenberg naar binnen vloog, vroeg Wim zich grappend af of dat door Gretta kwam of door zijn politiek rond de euro. "

Van Greetje naar Gretta
Gretta komt uit een streng christelijk gezin en groeit op in een eenvoudige wijk in Haarlem, zo blijkt uit Hoge Bomen. Ze heeft een droom: ze wil verpleegster worden. Ze trouwt 'op stand' met de arts Bédier de Prairie en noemt zich voortaan Gretta. Het echtpaar De Prairie woont in een villa in Het Gooi en krijgt drie kinderen. Het huwelijk houdt echter geen stand en Gretta verhuist naar Amsterdam, waar ze mensen als Jan Pronk, Eveline Herfkens en Hans van Mierlo leert kennen. Met de laatste heeft ze een kortstondige relatie.

Vrouw van..
In 1987 trouwt ze met haar grote liefde: Wim Duisenberg, de president van de Nederlandse Bank. Als vrouw 'van' verschijnt Gretta in de 'betere' kringen, maar de formele wereld van het geld is haar te suf. Ineens presenteert ze zich als controversieel actievoerder, als ze in 2002 meeloopt in een protestactie tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden. Als ze op 13 april 2002 als politieke statement een Palestijnse vlag op haar balkon in Amsterdam Zuid laat wapperen, is een rel geboren. Maar echtgenoot Wim geeft geen krimp: hij staat pal achter z'n vrouw.

De Palestijnse zaak
Gretta richt in 2002 het comité Stop de Bezetting op, refereert en passant aan 'zes miljoen handtekeningen' wat tot een nieuwe rel leidt en ontmoet PLO- leider Arafat in 2003. In die jaren zijn doodsbedreigingen aan haar adres niet van de lucht. Haar post wordt eerst onderzocht op explosieven en rechercheurs houden een oogje in het zeil als ze uitgaat.

Met de dood van Wim in de zomer van 2005 heeft ze volgens vriendin Marte Röling haar 'stoere beschermer' verloren. Wat niet betekent dat ze haar strijdlust is ze kwijtgeraakt.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Gretta Duisenberg is uitgezonden op woensdag 13 februari door de AVRO. Te gast was Gretta Duisenberg. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie