Uitzending
Hoge bomen pioniers - Simon van Collem

Simon van Collem

Hoge bomen pioniers

26-9-2007

| 2300 x bekeken | 0 reacties
6
Alfred Hitchcock, Robert Redford, Dustin Hofman, Shirley MacLaine en Clint Eastwood; het is filmjournalist en programmamaker Simon van Collem die populaire internationale filmsterren voor het eerst in de Nederlandse huiskamers brengt.

Hoe hij het doet, weet niemand. Maar het lukt dat kleine, dikke en kale mannetje uit Holland met zijn abominabele Engels toch maar om de grote sterren uit Hollywood voor zijn camera te krijgen.

Simon is al op jonge leeftijd gefascineerd door film. Vroeg in de jaren dertig werkt hij bij een filmverhuurkantoor, maar de oorlog maakt daar een abrupt eind aan. Simon moet als joodse jongen onderduiken en komt terecht op een boerderij in Noord-Holland.
Na afloop van de 2e Wereldoorlog blijkt Simon de enige van zijn familie die de oorlog heeft overleefd. Een sleutelmoment, zo blijkt: het schuldgevoel dat hij heeft, waarom hij wél en zijn familie niet, raakt hem diep. Zijn hele leven vlucht hij in zijn werk, in de illusie van film.

Aan de vooravond van het Nederlands Filmfestival in Utrecht gaat presentator Pieter Jan Hagens in deze televisiebiografie van Hoge Bomen: pioniers terug naar het onderduikadres van de jonge Simon. Ook ontmoet hij zijn weduwe en zoon Pim. Beiden geven een zeer openhartig inkijkje in de psyche van hun voormalig echtgenoot en vader.
Met acteur Jeroen Krabbé, de filmjournalisten Peter van Bueren en Ab van Ieperen en regisseur Hank Onrust kijkt Hoge Bomen terug op succesvolle televisieprogramma's als "De Oude Draaidoos" en "Simonskoop". Hamvraag: was Van Collem een pionier en heeft hij bijgedragen aan het succes van de film in Nederland? De meningen daarover zijn scherp verdeeld. Van Bueren noemt hem 'een pionier in onzinprogramma's', Krabbé vindt juist dat Van Collem met z'n programma's massa's mensen naar de bioscoop kreeg.

Verder nog nooit eerder vertoond en uniek materiaal, waaronder een interview van een wanhopige Simon van Collem met een wel heel onwillige Woody Allen.

Het verhaal eindigt daar waar Simon van Collem sterft: in het beroemde Amsterdamse filmtheater Tuschinski. Daar zakt hij, na afloop van de première van de nieuwste James Bondfilm "License to Kill", in elkaar. Wat je noemt 'in het harnas'.
Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Simon van Collem is uitgezonden op woensdag 26 september door de AVRO. Te gast waren Jeroen Krabbé en Peter van Bueren. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie