Uitzending
Hoge bomen pioniers - Prinses Irene

Prinses Irene

Hoge bomen pioniers

12-9-2007

| 1890 x bekeken | 0 reacties
7
De geruchten worden in het begin 1964 alsmaar sterker. Prinses Irene, de tweede en meest eigenzinnige dochter van Koningin Juliana, zou een geheime affaire hebben met een jonge adellijke man uit het fascistische Spanje. Maar het land is pas echt in rep en roer als blijkt dat Irene stiekem katholiek is geworden.

Het nieuws slaat in als een bom, het is een Koninklijke rel van jewelste. Irene trotseert de Nederlandse regering, haalt de woede van een groot deel van de bevolking op de hals en brengt haar eigen familie in grote verlegenheid.
Waarom kiest ze voor het Rooms Katholicisme? Wie is die jonge Spaanse man? Is er een verloving op komst? Wat zijn de consequenties voor haar aanspraken op de Nederlandse troon?

In dit Koninklijke televisieportret van Hoge Bomen – Pioniers duikt presentator Pieter Jan Hagens in een van de meest geruchtmakende kwesties uit de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. Want met haar overstap naar het katholicisme en haar keuze voor de Spaanse troonpretendent Carlos Hugo stapt Irene als eerste lid van het koninklijk huis bewust uit haar gouden kooi.

Pieter Jan Hagens sprak met diverse getuigen, vriendinnen en journalisten die haar destijds van dichtbij volgden. Ook komen haar politieke ballingschap in Parijs, de scheiding van Carlos Hugo, haar politieke idealisme en engagement, en haar 'dialoog met de natuur' aan de orde.

Deze uitzending van het programma Hoge bomen pioniers met de titel Prinses Irene is uitgezonden op woensdag 12 september door de AVRO. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie