Uitzending
EenVandaag - 26-6-2021

26-6-2021

EenVandaag

254 x bekeken | 0 reacties
7
Dit Nederlandse duo geeft de 'onzichtbare' vluchtelingenstroom op de Balkan een gezicht
Zo'n 20.000 vluchtelingen zijn het afgelopen jaar hardhandig de Kroatische grens overgezet. Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel en documentairemaker Daimon Xanthopoulos legden dit vast in een bijzonder beeldverhaal.

Vluchtelingen hebben het over the game, het spel. Hun grootste tegenstander is de Kroatische grenspolitie, die hen met geweld terugstuurt naar BosniŽ, waar ze vaak vandaan komen. Inmiddels zijn deze gewelddadige acties bekend als pushbacks. Het gebeurt bijna dagelijks in het grensgebied tussen KroatiŽ en BosniŽ. En dat is tegen Europese afspraken in.

Vijftien jaar onschuldig vast op GuantŠnamo Bay: Het bizarre verhaal van Mohamedou verfilmd in The Mauritanian
Verdacht van terrorisme, maar onschuldig. Het overkwam Mohamedou Ould Slahi die 15 jaar lang vastzat op GuantŠnamo Bay. Zijn verhaal is nu verfilmd in de bioscoopfilm The Mauritanian.

"Als ik had geweten dat ik zo lang in de gevangenis zou zitten, had ik het waarschijnlijk niet overleefd", vertelt Mohamedou, afkomstig uit het Afrikaanse MauritaniŽ, in een Skype-gesprek. In GuantŠnamo Bay was hij een nummer: ISN 760. "In de gevangenis heb je geen naam."

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 26 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie