Uitzending
EenVandaag - 24-6-2021

24-6-2021

EenVandaag

288 x bekeken | 0 reacties
7
Bestrijdingsmiddelen alleen apart van elkaar getest
Bestrijdingsmiddelen in fruit en wijn, er is volgens supermarkten niet zoveel aan de hand: de hoeveelheid zat toch onder de wettelijke normering? Alleen houdt die normering geen rekening met de optelsom van giftige middelen die al in het milieu voorkomen.

Uit onderzoek van EenVandaag is gebleken dat op diverse fruitsoorten en in rode wijn bestrijdingsmiddelen zaten. Wat je daar ook van mag vinden, de hoeveelheden vallen allemaal binnen de wettelijke norm, zo reageerden de supermarkten en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Maar klopt deze normering wel? Verschillende deskundigen vragen zich dit af, omdat geen rekening wordt gehouden met de vele stoffen die we dagelijks binnenkrijgen en die overal voorkomen in onze leefomgeving.

Monumentale bomen moeten beter beschermd worden
Via een website een boom aanschaffen die anders zou worden gekapt, ook jij kunt zo een boom redden. Bomenmakelaar Camiel Versluis maakt het mogelijk en vindt het hard nodig. "Het is doodzonde om een volwassen boom van 40 jaar oud niet te verplaatsen."

Want elke boom is het waard te verplaatsen, vindt Camiel. Hij is voorzitter van Stichting de Bomenmakelaar en ziet liever dat bomen verplaatst worden in plaats van gerooid. Om te zorgen dat gemeenten, maar ook particulieren een volwassen boom kunnen aanschaffen, zorgt hij als bomenmakelaar voor de bemiddeling.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 24 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie