Uitzending
EenVandaag - 1-7-2021

1-7-2021

EenVandaag

213 x bekeken | 0 reacties
6
Slavernijherdenking Keti Koti
Keti Koti hoeft geen nationale feestdag te worden, vindt meer dan de helft van ruim 30.000 mensen die meededen aan onderzoek van EenVandaag. Volgens twee derde is het ook niet nodig dat de regering excuses aanbiedt voor het Nederlandse slavernijverleden.

Het is vandaag 1 juli, de dag waarop in Nederland het einde van de slavernij wordt herdacht met het feest Keti Koti; 'het breken van de ketenen'. In de Verenigde Staten is de afschaffing van de slavernij, daar als 'Juneteenth' gevierd op 19 juni, dit jaar voor het eerst een nationale feestdag. Er zijn verschillende initiatieven die oproepen om hier in Nederland van Keti Koti ook een nationale feestdag te maken.

Afval scheiden, wie snapt het nog?
Grote kans dat je de komende tijd een informatiefolder over afval scheiden in de bus krijgt. Of ludieker: Pizza-kliko’s, een pratende afvalbak en Green Tickets helpen je de weg te vinden in de afval-jungle. Want die regels zijn niet altijd even duidelijk.

Gemeenten zien de vervuiling van afval toenemen en dat kost ze bakken met geld. Zo liepen de kosten in Twente vorig jaar zelfs in de miljoenen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inzamelen van afval en bepalen zelf hoe ze dat doen. Vandaar de landelijke verschillen. Als afval netjes gescheiden wordt aangeleverd, levert dat geld op. Maar als het vervuild is, wordt het afgewezen en krijgen ze niks.

Jeugdzorg sluit kinderen nog steeds op in isoleercel
Nog dagelijks worden kinderen in de gesloten jeugdzorg opgesloten in hun eigen kamer of in een isoleercel. En dat terwijl het aantal gedwongen afzonderingen vanaf volgend jaar op nul moet staan. Die deadline wordt ondanks de beloftes niet gehaald.

Uit onderzoek in opdracht van Jeugdzorg Nederland blijkt dat van september vorig jaar tot maart dit jaar 1.613 keer een kind gedwongen werd afgezonderd. In de meeste gevallen (71 procent) gebeurde dat op de eigen kamer, maar ruim 300 keer werd de jongere geďsoleerd in een speciale separeercel; een kale ruimte zonder meubilair en met de deur op slot.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 1 juli door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie