Uitzending
EenVandaag - 23-6-2021

23-6-2021

EenVandaag

235 x bekeken | 0 reacties
6
Grapperhaus drukte avondklok er doorheen
Minister Grapperhaus van Justitie wilde geen discussie over de juiste juridische basis om de avondklok in te voeren: het zou tot vertraging leiden. Mails die EenVandaag inzag laten dit zien. "Discussie nú is einde oefening. Probleem is bekend."

Er was haast bij, afgelopen winter: de oplopende coronacijfers moesten een halt toe worden geroepen en de avondklok was een van de middelen die door minister Grapperhaus in de strijd werd geworpen. Een uitgebreide juridische discussie zag de minister daarom niet zitten, zo blijkt uit mails die EenVandaag inzag (pdf) na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (wob). Om die discussie te omzeilen maakte hij gebruik van een wet die eigenlijk bedoeld is voor acute noodsituaties als natuurrampen.

Panel-onderzoek formatie: Welke achterbannen zijn bereid tot compromissen?
Als het erop aankomt, hebben D66- en ChristenUnie-kiezers de minste bezwaren om met elkaar te regeren. Het grootste deel van deze kiezersgroepen ziet hun partij liever opnieuw met elkaar regeren dan dat zij in de oppositie belanden.

EenVandaag legde duizenden kiezers van de formerende partijen het dilemma voor: regeren in de coalitie waar hun partij nu bezwaar tegen heeft of plaatsnemen in de oppositie. 54 procent van de ChristenUnie-kiezers verkiest regeren met D66 boven de oppositie (40 procent). En ook de helft van de D66-stemmers (49 procent) geeft de voorkeur aan een herhaling van Rutte III boven de oppositie (44 procent).

Reconstructie Nachtwacht
De eigenaren van restaurant Noemme in Den Bosch stappen naar de rechter om coronasteun af te dwingen. Als startende ondernemers hadden ze vorig jaar geen recht op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en dat vinden ze onterecht.

"Na een jaar plannen maken, gingen we op 1 maart 2020 open. Na 2 weken begon de lockdown en moesten we weer dicht. Bij de persconferentie werd gezegd: 'we laten niemand vallen'. Maar vervolgens bleek dat starters niet geholpen werden. We hebben ons personeel moeten ontslaan", vertelt eigenaresse Karlijn van Oss van restaurant Noemme.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 23 juni door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie