Uitzending
EenVandaag - 24-11-2021

24-11-2021

EenVandaag

148 x bekeken | 0 reacties
7
Corporaties halen eigen doelstellingen voor verduurzaming niet
Meer dan 90.000 huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht ge´soleerde corporatiewoningen. Zij worden nu getroffen door de hoge gasprijzen. Corporaties beloofden om hun woningen voor het eind van dit jaar gemiddeld label B te geven.

In hoeverre huurders een goed ge´soleerd huis hebben verschilt per stad, blijkt uit onderzoek van Investico, Trouw en EenVandaag. Voor het onderzoek werden digitale kaarten gemaakt met daarop per stad de geregistreerde energielabels. Deze werden 'gekruist' met een kaart van het woningcorporatiebezit.

Aardbevingsschade in Groningen: Krewerd wilde het zelf oplossen maar verzandt in bureaucratie
De oprichter van het burgerinitiatief Krewerd stopt ermee. Tom Roggema werkte 20 uur per week voor herstel van aardbevingsschade in het dorpje, maar raakte de afgelopen 4 en een half jaar zo gefrustreerd door ambtelijke tegenwerking dat hij nu opgeeft.

Experiment Krewerd: het is het dorpje van 43 woningen waar het allemaal anders zou gaan. Niet de Nationaal Co÷rdinator Groningen (NCG) zou de schadeafhandeling na de aardbevingen regelen, de inwoners zouden het zelf doen. Zelf kijken wie er met welk huis welk schadeherstel nodig had, zelf een architect zoeken en een begroting laten maken zoals de NCG dat bij zo velen doet, en zelf het herstel laten doen.

Gebarentaal steeds populairder, maar we zijn er nog niet
Gebarentaal is populair, mede dankzij doventolk Irma Sluis. De taal werd naast het Fries en Nederlands officieel erkend. Nu strijden in een tv-programma zelfs BN'ers met gebarenexperts tegen elkaar. "Het Irma-effect is groot, maar we zijn er nog niet."

"Alle recente aandacht voor de Nederlandse Gebarentaal gaf ons een enorme boost. Ik voel veel meer gelijkwaardigheid", zegt Boaz Blume die zelf doof is.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos MoggrÚ. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 24 november door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Corporaties halen eigen doelstellingen voor verduurzaming niet Meer dan 90.000 huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht geïsoleerde corporatiewoningen. Zij worden nu getroffen door de hoge…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten