Uitzending
EenVandaag - 21-12-2021

21-12-2021

EenVandaag

225 x bekeken | 0 reacties
6
570 miljoen subsidie te veel naar windparken: geld gaat naar investeerders in plaats van de klimaatdoelen
Windparken in Nederland krijgen veel te veel subsidie. Daardoor maken ze grote overwinsten die investeerders in eigen zak kunnen steken. Voor windprojecten die in 2019 en 2020 subsidie kregen, gaat het om zo'n 570 miljoen euro te veel.

Het geld is eigenlijk bedoeld om de klimaatdoelen te halen. De consument draait op voor de subsidies via een heffing op het gebruik van gas en elektriciteit.

Tegen coronamaatregelen en anti-overheid; NCTV maakt zich zorgen over 'radicale onderstroom' die actiever is
Af en toe leek het land in brand te staan afgelopen jaar. Felle protesten liepen uit de hand en het coronadebat polariseerde. Activisme is goed, zegt de NCTV, maar de kleine 'radicale onderstroom' is reden tot zorg: "Die is actiever geworden."

Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter Jaap Aalbersberg, kijkt terug op een turbulent jaar. De moord op Peter R. de Vries in juli dit jaar 'raakte hem sterk'. Maar ook de verharding in het coronadebat uitte zich in demonstraties en dreigementen aan het adres van OMT-leden en politici. Toch benadrukt de NCTV-voorman: "We hebben een van de veiligste samenlevingen en laten we die energie ook vasthouden."

Filipijnse verpleegkundigen naar Nederland om ic-personeel te ontlasten
Diana Rahayu werkt als verpleegkundige in de thuiszorg. Ze komt uit IndonesiŽ, spreekt Nederlands en blijft voor 4 jaar. Zorgmanagers willen dat meer professionals uit het buitenland helpen om het personeelstekort in de zorg op te lossen.

Onder andere oud-ziekenhuisdirecteur en voorzitter van onderzoeksfinancier NWO Marcel Levi pleit ervoor om buitenlandse ic-verpleegkundigen naar Nederland te halen. Het ministerie wil juist geen personeel uit het buitenland halen. Eerder werd een plan van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om 100 ic-bedden erbij te krijgen afgeschoten.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggrť. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op dinsdag 21 december door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    570 miljoen subsidie te veel naar windparken: geld gaat naar investeerders in plaats van de klimaatdoelen Windparken in Nederland krijgen veel te veel subsidie. Daardoor maken ze grote overwinsten die investeerders in…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten