Uitzending
DWDD - 31-3-2010

31-3-2010

DWDD

2871 x bekeken | 0 reacties
7
De gasten in de (40 min.) uitzending van woensdag 31 maart zijn: Maurice de Hond, Felix Rottenberg, Robbert Dijkgraaf, Egge van der Poel, Lucie de Nooij, Benidorm Bastards en Nico Dijkshoorn. Tafelheer is Giel Beelen.

Felix Rottenberg
Felix Rottenberg is één van de vaste politiek commentatoren van DWDD. In de uitzending van woensdag 31 maart is hij aanwezig om de nieuwste politieke peilingen van Maurice de Hond te duiden.

Maurice de Hond
Maurice de Hond is (ICT)ondernemer, maar bovenal bekend als opiniepeiler. Vanaf 1976 is hij in de media actief op het terrein van verkiezingsonderzoek. Eerst bij Vara’s ‘In de Rooie Haan’, daarna onder meer bij ‘Achter het Nieuws’ en ‘NOVA’.

In de jaren '80 is hij directeur bij onderzoeksbureau Inter/View dat uiteindelijk in 2002 failliet gaat. Sindsdien runt hij een opiniepanel, waarmee actuele ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving op de voet gevolgd kunnen worden. De Hond heeft hierdoor goed inzicht in de ontwikkelingen op politiek gebied.

Er ontstaat controverse rond zijn persoon wanneer hij zich vanaf 2005 zeer actief mengt in de Deventer Moordzaak. De Hond verschijnt veelvuldig in de media met de stelling dat het Openbaar Ministerie grote fouten heeft gemaakt. Daardoor zou een onschuldig iemand onterecht voor de moord zijn veroordeeld en de werkelijke dader nog vrij rondlopen.

Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf is wiskundige, natuurkundige en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Dijkgraaf onderzoekt onder andere de snaartheorie en de kwantumzwaartekracht. Ook is hij als president van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW) belast met het bevorderen van de kwaliteit van de wetenschap en het behartigen van diens belangen in het algemeen. Hij is geregeld te gast in De Wereld Draait Door en introduceert jonge wetenschappers. Hiermee wil hij Nederland kennis laten maken met de nieuwe lichting wetenschappers en hun kennisgebieden.

Dijkgraaf is tevens columnist voor het NRC Handelsblad.

In de uitzending van 31 maart waren Lucie de Nooij en Egge van der Poel te gast over de eerste gelukte botsingen in de deeltjesversneller van Genève.

Deeltjesversneller Genève
Op 30 maart 2010 lukte het eindelijk om minuscule deeltjes, kleiner dan atomen, te laten botsen in de grootste deeltjesversneller ter wereld, de ‘Large Hadron Collider’ (LHC) in Genève. De bedoeling is om een soort Oerknal te genereren en zo meer te weten te komen over hoe onze wereld natuurkundig in elkaar steekt.

De LHC is een rondlopende, 27 kilometer lange tunnel. In de tunnel worden met behulp van magneten sub-atomaire deeltjes in tegengestelde richting op snelheid gebracht. De deeltjes botsen vervolgens met bijna de lichtsnelheid op elkaar en een mini-Oerknal is gerealiseerd. De theorie is dat er deeltjes ontstaan die wij nog nooit eerder hebben kunnen waarnemen. Deze deeltjes zouden een verklaring kunnen geven voor de mysteries in de natuurkunde.

Lucie de Nooij was bij LHC toen de eerste deeltjes met gecombineerd 7 Tera-elektonvolt op elkaar botsten. Haar taak is momenteel om de detector in de LHC draaiende te houden. Daarnaast doet zij zelf onderzoek naar deeltjes. Lees haar blog op de Volkskrant-site.

Egge van der Poel heeft meegewerkt aan de bouw van de LHC, hij heeft letterlijk aan de detector gesleuteld. Nu de versneller gereed is houdt hij zich bezig met het analyseren van gegevens die uit de botsingen voort komen.

Benidorm Bastards
In België wordt de jeugd te grazen genomen door de Benidorm Bastards. Dit is een tv-programma over een groep ouderen - zeg maar gerust bejaarden - die wel heel erg met hun tijd zijn meegegaan. Een 'buttcrusher', 'half pipe' en 'paaldansen' zijn termen die ze dagelijks bezigen. Sterker nog, de oudjes zijn vaak scherper dan hun kleinkinderen.

Nico Dijkshoorn
Nico Dijkshoorn is de huisdichter van De Wereld Draait Door. Elke woensdag is hij te gast en zorgt dan voor sterk wisselende reacties. Sommigen noemen hem een prutser, anderen vinden hem geniaal. Vast staat in ieder geval dat de poëzie van Nico Dijkshoorn niemand onberoerd laat. Zijn gedichten, die gewoonlijk spontaan ontstaan, zijn altijd hyperactueel, grappig, verrassend, op de persoon en onnavolgbaar origineel.

Giel Beelen
De plaatjes die Giel Beelen mee had in de uitzending van woensdag 31 maart waren:

Sharon Jones & The Dap Kings

Slash

Fiction Plane

Giel Beelen is één van de regelmatig terugkerende tafelheren bij DWDD, waar hij bovendien altijd wat van de nieuwste muziek laat horen. Giel is radio-DJ bij 3FM, waar hij het ochtendprogramma 'Giel' presenteert.

In deze uitzending van DWDD waren Nico Dijkshoorn, Felix Rottenberg, Maurice de Hond, Robbert Dijkgraaf en Giel Beelen te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op woensdag 31 maart door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie