Uitzending
DWDD - 14-2-2013

14-2-2013

DWDD

2150 x bekeken | 0 reacties
7
In deze uitzending: Vincent Icke, Luc Tuymans, Joop Braakhekke, Johannes van Dam en Gertjan Kiers. Muziek van Gary Clark Jr., tafelheer is Adriaan van Dis.

Vincent Icke
De afstanden blijven groot, maar in zijn soort is het niets minder dan een net-aan-misser; in alle stilte zeilt vrijdagavond 20.25 uur Nederlandse tijd een rotsblok van 45 meter doorsnede op nog geen 28 duizend kilometer afstand langs de aarde. Dat is binnen de baan van sommige satellieten en ruim binnen de baan van de maan. Volgens astronomen is echter uitgesloten dat de asteroïde 2012 DA14 iets raakt.
De NASA benadrukt dat de 2012 DA14 de aarde zal missen op een goede 27. 520 kilometer: In vijftien jaar tijd is er geen enkele asteroïde zo dicht langs de aarde geraasd. Op zijn weg richting aarde reist het gevaarte met zo'n 7,8 kilometer per seconde. Dat is ongeveer acht keer zo snel als de snelheid van een kogel uit een geweer, zei Donald Yeomans, astronoom bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tijdens een persconferentie. Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke geeft commentaar.

Johannes van Dam en Joop Braakhekke
Commotie in Groot-Brittannië! In januari bleek dat op grote schaal paardenvlees was gebruikt in hamburgers, zonder dat het expliciet was vermeld, of erger nog, er was vermeld dat het om rundvlees ging. Miljoenen hamburgers werden uit de schappen gehaald om de paardenminnende Britse consument gerust te stellen. Vorige week bleek echter dat ook veel lasagnes paardenvlees bevatten. Het schandaal breidde zich verder uit, ook in Nederland en Duitsland is paardenvlees gebruikt zonder dat consumenten daar weet van hadden. Gaat het om bewuste fraude of zijn de ingewikkelde wereldwijde vleesdeals debet aan het schandaal? En is paardenvlees dieronvriendelijker dan rundvlees? En waarom hebben mensen überhaupt moeite met een stukje paardenbiefstuk? Aan tafel: kok Joop Braakhekke, recensent Johannes van Dam en ‘demoslager’ Gertjan Kiers.

Luc Tuymans
Belgische kunstenaar Luc Tuymans is vanavond te gast. Hij komt onder meer praten over zijn veel besproken portret van koningin Beatrix, dat hij maakte ter gelegenheid van de heropoening van het Stedelijk. Tuymans, die mede dankzij zijn werk Gaskamer uit 1986, wordt gerekend tot de wereldtop, is één van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars van België. Hij vervaardigde het schilderij getiteld H.M. dit jaar.

Gary Clark Jr.
“He may be the next Hendrix.”, zei de New York Times. Gitarist Gary Clark Jr. mag grootheden als Eric Clapton, The Rolling Stones, Barack Obama en Alicia Keys tot zijn fans rekenen. Donderdag speelt hij bij DWDD zijn single Ain´t Messin´ Around.

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis (1946) is schrijver van onder meer 'Nathan Sid', 'In Afrika' en 'Leeftocht'. Daarnaast is hij programmamaker. Al tijdens zijn studie Nederlands schreef Van Dis voor NRC Handelsblad. Ook begon hij zich te richten op romans, zowel fictie als non-fictie. Zijn debuutroman was 'Nathan Sid', maar ook 'Het beloofde land: een reis door de Karoo', 'In Afrika', 'De vraatzuchtige spreekt' en 'Leeftocht. Veertig jaar onderweg'. In 2010 verscheen zijn roman 'Tikkop'.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op donderdag 14 februari door de VARA. Te gast waren Adriaan van Dis, Joop Braakhekke, Johannes van Dam en Vincent Icke. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie