Uitzending
DWDD - 8-2-2013

8-2-2013

DWDD

1558 x bekeken | 0 reacties
4
In deze uitzending: Leendert van der Laan, Bettie van Veen, Jan Mulder. Herman Pleij, Willem Bijleveld, Rob van de Wouw en André van Duin. Muziek is er van Landmark 105, Pieter Derks doet stand-up comedy, tafelheer is Marc-Marie Huijbregts.

Gasboringen Groningen
Al jaren wordt in Groningen gas uit de grond gehaald en al jaren wordt er geklaagd over aardbevingen en schade aan huizen en boerderijen, maar de klachten werden nooit serieus genomen. Nu staat echter vast dat de aardbevingen wel degelijk veroorzaakt worden door de boringen. De laatste twee schokken vonden donderdagnacht plaats. De Groningers zijn woedend, ook omdat ze nooit wat terug zien van de miljarden die jaarlijks vanuit Slochteren naar Den Haag gaan. Mark Rutte heeft te kennen gegeven niet van plan te zijn om te stoppen met boren. Aan tafel een van de oprichters van de Partij voor het Noorden Leendert van der Laan, ooggetuige en voorzitter van de Groninger Bodem Beweging Bettie van Veen en bekende Groninger Jan Mulder.

De koningssloep: Herman Pleij en Willem Bijleveld
De Koningssloep, in bezit van het Scheepvaartmuseum, wordt mogelijk ingezet bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander op 30 april. De 'Gouden Koets te water', zoals hij wordt genoemd, is in 1816 gebouwd en werd voor het laatst gebruikt in 1962 tijdens het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard. De Koningssloep is een houten galei van zo'n twintig meter lang met plaats voor twintig roeiers van de Koninklijke Marine. Sinds 1850 worden koninklijke hoogheden erin vervoerd tijdens bijzondere gelegenheden. Herman Pleij en directeur van het Scheepvaartmuseum, Willem Bijleveld, geven uitleg.

De Week Draait Door
We nemen de afgelopen week door met spraakmakende gasten.

- De Amerikaanse trompettist en jazzlegende Donald Byrd is op 80-jarige leeftijd overleden. Hij stierf afgelopen maandag. De Nederlandse Trompettist Rob van de Wouw zit bij ons aan tafel.

- André van Duin heeft een nieuwe versie van het volkslied 'Oranje Boven'. Hij heeft daarbij "leve de koningin", vervangen door "leve de koning... en Máxima". Vandaag is de laatste hand gelegd aan de clip, die vanavond te zien is in de uitzending.

In deze uitzending van DWDD waren André van Duin en Herman Pleij te gast. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk. Deze uitzending van het programma DWDD werd uitgezonden op vrijdag 8 februari door de VARA.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie