Uitzending
DWDD - 18-2-2013

18-2-2013

DWDD

2264 x bekeken | 0 reacties
9
In deze uitzending onder meer: Mart Smeets, Reinier en Patty Zervaas, Shula Rijxman, Mirjam de Blécourt, Annemieke Roobeek. Muziek is er van Trixie Whitley, tafelheer is Jan Mulder.

Mart Smeets
Zondag werd baketballegende Michael Jordan 50! Ook werd gisteren de NBA All-Star Game gespeeld, de jaarlijkse Oost vs. West-wedstrijd tussen de beste basketballers van de V.S., uitgekozen door het publiek. Aan tafel: Mart Smeets.

Patty en Reinier Zervaas
Op 18 februari 2013 zendt de NCRV de documentaire Een Dansend Hart uit. Deze film gaat over het fenomeen Niek Zervaas. Niek is 23 jaar, zwaar lichamelijk gehandicapt en beroemd. Niek wordt de eerste achttien jaar van zijn leven als achterlijk gezien, omdat hij niet kan praten. En zo wordt hij ook behandeld. Hij wordt bij de kinderopvang op de gang gezet, in een ziekenhuis willen ze hem morfine toedienen omdat hij toch niet zoveel waard is, en in zijn bijzijn wordt tegen zijn ouders gezegd dat het een straf is om een zoon als hij te hebben. Wanneer Niek zich met behulp van een in Amerika ontwikkelde techniek verstaanbaar weet te maken, blijkt hij echter zeer intelligent te zijn en een rijke, innerlijke wereld te hebben. Pas toen werd voor iedereen helder wat zijn ouders en naasten allang vermoedden - dat Niek lichamelijk, maar zeker niet verstandelijk beperkt was.

Anderhalf jaar geleden overleed Niek. Filmmaker Rishi Chamman was net een maand eerder begonnen aan Een dansend hart. Nog steeds zoeken Nieks ouders, Reinier en Patty Zervaas, naar een nieuwe balans in hun leven dat 24 jaar lang dag en nacht in dienst stond van Niek. Vanavond zijn zij bij ons in de studio.

Shula Rijxman, Mirjam de Blécourt en Annemieke Roobeek
De Publieke Omroep wil meer vrouwen in beeldbepalende nieuws- en praatprogramma's zoals Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur en het NOS Journaal. Daarom wordt een groslijst opgesteld van vrouwen die door hun expertise, spreekvaardigheid en positie geschikt zijn en die zelf ook wel op de televisie willen.

Van iedereen die sprekend in beeld komt op tv, is op dit moment 39 procent vrouw. Bij nieuws- en opinieprogramma’s is dit 33 procent. “Te laag.” aldus Shula Rijxman, bestuurslid van de NPO. 'We willen een afspiegeling zijn van de samenleving. Zolang experts, columnisten en andere sprekers op tv voor het overgrote deel uit mannen bestaan, slagen we er onvoldoende in om Nederland in zijn volledigheid te laten zien.' Afgelopen zaterdag lichtte Rijxman haar plannen toe op het Women Inc Festival.

Vanavond is Shula Rijxman bij ons te gast én ze neemt twee vrouwen mee, die maar weinig op tv komen, maar dat volgens haar absoluut wel zouden moeten: Mirjam de Blécourt en Annemieke Roobeek.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op maandag 18 februari door de VARA. Te gast waren Jan Mulder, Mirjam de Blécourt en Mart Smeets. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie