Uitzending
Buitenhof - 9-11-2008

9-11-2008

Buitenhof

1456 x bekeken | 0 reacties
6
In Buitenhof een gesprek met de Belgische premier Yves Leterme. Onder andere over de verkoop van Fortis en ABN AMRO aan Nederland en de stabiliteit van de Belgische regering. En een discussie met CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum, LTO voorzitter Albert Jan Maat en Dominic Schrijer, PvdA wethouder in Rotterdam over Poolse arbeidsmigranten.

Fortis en de Belgische regering
In Buitenhof een gesprek met de Belgische premier Yves Leterme. De man die 800.000 voorkeurstemmen in de wacht sleepte, werd na een moeizame formatie in maart leider van de Belgische federale regering. Een half jaar later speelde hij een hoofdrol bij de verkoop van Fortis en ABN AMRO aan Nederland. Daarvoor kreeg hij in eigen land veel kritiek. Buitenhof reconstrueert met Leterme de perikelen rond Fortis.
Ook aandacht voor de Trans Atlantische betrekkingen na de verkiezing van Barack Obama, de toekomstscenario’s voor een vernieuwd Europa en de stabiliteit van de huidige Belgische regering.

De nieuwe immigranten
Nog geen half jaar geleden vroegen tientallen gemeenten aandacht voor de grote problemen met Poolse arbeidsimmigranten. Binnenkort beslist minister Donner of ook Bulgaren en Roemenen vanaf januari vrij toegang krijgen tot onze arbeidsmarkt.
Van Europa hoeft Nederland de grenzen pas in 2012 echt te openen voor Bulgaren en Roemenen. Leidt het kabinetsstreven om dat te vervroegen niet opnieuw tot overlast in de steden, tot malafide praktijken van koppelbazen en huisjesmelkers. In hoeverre komt ons sociale zekerheidsstelsel door de komst van deze nieuwkomers verder onder druk te staan? In Buitenhof een debat tussen Eddy van Hijum, CDA Tweede Kamerlid, Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en Dominic Schrijer, PVDA wethouder in Rotterdam.

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 9 november door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Yves Leterme, Albert Jan Maat, Eddy van Hijum en Dominic Schrijer.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie