Uitzending
Buitenhof - 30-11-2008

30-11-2008

Buitenhof

1735 x bekeken | 0 reacties
7
Deze week in Buitenhof. Een gesprek met Mariëtte Hamer, PvdA fractievoorzitter, over de harde lijn die haar partij nu kiest als het gaat om het integratiebeleid. Een discussie over nut, noodzaak en inrichting van het nieuwe Nationaal Historisch Museum met Atzo Nicolaï, voorzitter Raad van Toezicht Nationaal Historisch Museum, Paul Spies, aankomend directeur Amsterdams Historisch Museum en Jouke Turpijn, historicus aan de UvA. En topaccountant Jules Muis (o.a. voormalig vice-president Wereldbank) spreekt over de rol die accountants speelden bij het ontstaan van de kredietcrisis.

Mariëtte Hamer
In Buitenhof te gast Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA.
Integratie is door partijleider Bos bestempeld als de grote nieuwe sociale kwestie van de komende decennia. Maar over de oplossing wordt verschillend gedacht.
Deze week publiceerde de Tweede Kamerfractie van de PvdA de nota ‘De vrijblijvende aanpak voorbij’. Daarin wordt een hardere lijn t.a.v. integratie gekozen. Maar binnen de partij klinken ook geluiden, waarin juist afstand genomen wordt van de ferme taal. En de vraag is dan ook hoe de partij deze verschillen denkt te overbruggen.

Jules Muis
De bankiers wassen hun handen in onschuld. De toezichthouders wisten van niks en over de rol van de accountants bij de kredietcrisis wordt helemaal niet gesproken. Een gesprek met topaccountant Jules Muis, voormalige vice-president en controller bij de Wereldbank en oud- directeur-generaal van de interne accountantsdienst van de Europese Commissie.

Den vaderland getrouwe
Het Nationaal Historisch Museum krijgt snel vorm. De directie moet binnen een aantal weken met plannen komen en een visie. Binnenkort wordt ons land daarmee een museum rijker, geheel gewijd aan de nationale geschiedenis. Maar wat is onze nationale geschiedenis precies en hoe geef je die vorm in een museum? Kan zo'n museum bijdragen aan burgerschap en integratie? In Buitenhof een discussie over nut, noodzaak en inrichting van dit nieuwe nationale instituut. Met: Atzo Nicolaï, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationaal Historisch Museum, Paul Spies, aankomend directeur van het Amsterdams Historisch Museum en Jouke Turpijn, historicus aan de UvA.

Presentatie: Peter van Ingen
Column: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 30 november door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Désanne van Brederode, Mariëtte Hamer en Atzo Nicolaï. De presentatie was in handen van Peter van Ingen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie