Uitzending
Buitenhof - 16-11-2008

16-11-2008

Buitenhof

2757 x bekeken | 0 reacties
8
Deze week in Buitenhof. Een interview met Patrick Cammaert, generaal-majoor der mariniers b.d., over de crisis in Congo en de onmacht van de VN. In de aanloop naar de ‘wiettop’ aanstaande vrijdag een debat met Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven, Michel Marijnen, CDA-burgemeester van Roosendaal en criminoloog Cyrille Fijnaut. En een gesprek met mr. Michaïl Wladimiroff, internationaal strafrechtadvocaat, over het plan van minister Verhagen om verdachten van Guantanamo Bay door het Internationale Strafhof in Den Haag te laten berechten.

Patrick Cammaert
‘Vrede brengen zonder het zwaard is gedoemd te mislukken’, luidt de stelling van Patrick Cammaert, generaal-majoor der mariniers b.d. Als commandant was Cammaert actief voor vredesmissies in o.a. Cambodja, Bosnië en Eritrea. Van 2005 tot 2007 gaf hij bovendien leiding aan Monuc, de nu zo geplaagde VN-missie van 17.000 man in Congo. Voor zijn inspanningen voor de wereldvrede ontving de generaal deze week in het Vredespaleis in Den Haag de prestigieuze Carnegie-Wateler prijs.
In Buitenhof een interview met Cammaert over de crisis in Congo en de onmacht van de VN.

De grenzen van het gedogen
Het Nederlandse gedoogbeleid kraakt na dertig jaar in zijn voegen. Gemeenten zien met lede ogen aan hoe de overlast rondom koffieshops toeneemt. Drugstoerisme en criminaliteit aan de achterdeur van verkooppunten zijn aan de orde van de dag. De regering onderneemt niets en daarom trekken de gemeenten hun eigen plan. De een wil de koffieshops sluiten, de ander wil doorgaan met gedogen. In de aanloop naar de ‘wiettop’ aanstaande vrijdag een debat met Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven Michel Marijnen, CDA-burgemeester van Roosendaal en criminoloog Cyrille Fijnaut.

Nederland en Guantanamoverdachten
Deze week lanceerde minister Verhagen het idee om verdachten van Guantanamo Bay door het Internationale Strafhof in Den Haag te laten berechten. Obama wil de omstreden gevangenis op Guantanamo Bay sluiten. De regering van de VS zoekt naar wegen om de terreurverdachten elders te berechten. Mr. Michaïl Wladimiroff, internationaal strafrechtadvocaat was eerder nauw betrokken bij de berechting van Milosovic en Charles Taylor. In Buitenhof plaatst hij grote vraagtekens bij de plannen van minister Verhagen.

Presentatie: Rob Trip
Columnist: Max Pam
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 16 november door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Max Pam, Rob van Gijzel, Patrick Cammaert, Michel Marijnen, Michaïl Wladimiroff en Cyrille Fijnaut. De presentatie was in handen van Rob Trip.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie