Uitzending
Buitenhof - Neelie Kroes en Nout Wellink

Neelie Kroes en Nout Wellink

Buitenhof

5-10-2008

| 1321 x bekeken | 0 reacties
7
Een gesprek met de Europees Commissaris voor Concurrentie. Ze was aanwezig bij het topoverleg over het voortbestaan van Fortis. Blijft zij de Europese mededingingsregels onverkort toepassen? En Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank. Hij maakte overuren deze week en zat bij alle onderhandelingen afgelopen week om Fortis te redden. De president van De Nederlandsche Bank, is als toezichthouder verantwoordelijk voor de stabiliteit van ons financiŽle stelsel.

Neelie Kroes
Een gesprek met de Europees Commissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes. Ze wordt gezien als ťťn van de machtigste vrouwen in de wereld, was aanwezig bij het topoverleg over het voortbestaan van Fortis en gaf een paraffinekartel deze week een megaboete van 676 miljoen euro. Hoe gaat zij om met de huidige kredietcrisis? Blijft zij de Europese mededingingsregels onverkort toepassen? En speelt Europa een rol van betekenis bij het oplossen van de problemen?

Nout Wellink
Hij maakte overuren deze week en zat bij alle onderhandelingen afgelopen week om Fortis te redden: Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, is als toezichthouder verantwoordelijk voor de stabiliteit van ons financiŽle stelsel. Afgelopen week was ook voor hem zeer bijzonder: hij heeft voor 16,8 miljard euro zijn Fortis Nederland, de verzekeringstak van Fortis en - niet te vergeten - het verloren gewaande ABN AMRO van de Belgen terug gekocht.

En met dat bedrag is ABN AMRO na een jaar weer in Nederlandse handen. Sterker nog: zelfs in handen van de Nederlandse staat, want volledig genationaliseerd. Een uniek ingrijpen van de overheid in onze bancaire geschiedenis, afgelopen vrijdag. Opmerkelijk, want deze reddingsoperatie volgt namelijk een paar dagen na een eerdere reddingsactie: de halve nationalisatie van vorig weekeinde. Maar dat 'halve' werk pakte niet goed uit en Fortis dreigde alsnog te kapseizen. Hoe kon Fortis zo snel zo dicht aan de rand van de afgrond komen?

En waarom moest de staat eigenlijk tot tweemaal toe de reddingsboei uitwerpen, en dat zo kort op elkaar? In Buitenhof een interview met Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank.

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel Neelie Kroes en Nout Wellink is uitgezonden op zondag 5 oktober door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Nout Wellink en Neelie Smit-Kroes.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie