Uitzending
Buitenhof - De kredietcrisis en onze pensioenfondsen

De kredietcrisis en onze pensioenfondsen

Buitenhof

12-10-2008

| 2189 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week in Buitenhof: een gesprek met Flip de Kam, hoogleraar OverheidsfinanciŽn, en Marc Heemskerk, actuaris bij adviesbureau Mercer. Over de vraag hoe veilig onze pensioenen zijn voor de kredietcrisis. Willibrord Davids, president van de Hoge Raad der Nederlanden spreekt o.a. over de positie en het gezag van de Hoge Raad. En een debat over partijfinanciering met Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en Ruud Koole, hoogleraar politieke wetenschappen en oud voorzitter van de PvdA.

De vrije val van de financiŽle markten deze week betekent een grote klap voor de pensioenfondsen. FinanciŽle buffers smelten als sneeuw in de zon. Sinds het begin van het jaar is al meer dan tien procent van het pensioenvermogen verdampt. In Buitenhof een gesprek met Flip de Kam, hoogleraar OverheidsfinanciŽn, en Marc Heemskerk, actuaris bij adviesbureau Mercer. Hoe veilig zijn onze pensioenen voor de kredietcrisis?

Hij is de enige in de hele Nederlandse rechterlijke macht die op zijn toga een hermelijnen bontkraag draagt: mr. Willibrord Davids, president van de Hoge Raad der Nederlanden. Na ruim vier jaar neemt hij aan het einde van deze maand afscheid van het hoogste rechtscollege in ons land. In Buitenhof een interview met Davids over de positie en het gezag van de Hoge Raad, over gerechtelijke dwalingen en het vermogen tot zelfreflectie binnen de magistratuur.

In Buitenhof een debat over het kopen van invloed in de politiek. Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam en Ruud Koole, hoogleraar politieke wetenschappen (en oud voorzitter van de PvdA) discussiŽren over de plannen van minister ter Horst over partijfinanciering. Mogen gefortuneerde geldschieters nieuwe politieke bewegingen financieren door in ťťn keer grote bedragen op tafel te leggen? De bestaande politieke partijen wijzen megafinanciering af, terwijl nieuwe bewegingen daar juist voorstander van zijn.

Presentatie: Clairy Polak
Column: Dťsanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel De kredietcrisis en onze pensioenfondsen is uitgezonden op zondag 12 oktober door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast waren Ruud Koole, Guusje ter Horst, Marco Pastors, Dťsanne van Brederode, Flip de Kam en Willibrord Davids. De presentatie was in handen van Clairy Polak.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie