Uitzending
Buitenhof - De Noord-Zuidlijn op de schop?

De Noord-Zuidlijn op de schop?

Buitenhof

19-10-2008

| 1549 x bekeken | 0 reacties
7
De Noord-Zuidlijn kent grote tegenslagen. De kosten van het project lopen hoog op. Een debat met Job Cohen, burgemeester Amsterdam, en Herman Philipse, universiteitshoogleraar Utrecht. Economen Bas Jacobs en Arjo Klamer over de vraag of de vrije markt-ideologie ten einde loopt. En het CDA, grootste Nederlandse partij, heeft geen burgemeester meer in één van de grote steden. Daarover Sjaak van der Tak, oud CDA-wethouder in Rotterdam en nu burgemeester in Westland.

Noord-Zuidlijn Amsterdam
Lekkende damwanden, panden die ernstig verzakken en scheuren in het wegdek. De Amsterdamse Noord-Zuidlijn kent steeds meer tegenslagen. Maar ook de kosten van het project lopen hoog op. De teller staat inmiddels op meer dan 2 miljard euro, terwijl in eerste instantie van 1,5 miljard werd uitgegaan. Allemaal voor rekening van de stad. Wordt het niet tijd serieus te overwegen het hele plan af te blazen. Of zijn we inmiddels op het punt van no return aangeland. In Buitenhof een debat tussen Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam, en Herman Philipse, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Utrecht.

Onze economie na de crisis
Het einde van de vrije markt-ideologie. De neoliberale agenda voorbij. De comeback van de overheid. Het instorten van banken en de financiële markten roept grote woorden op. De staat moet nu niet alleen de brand blussen en het spaargeld redden, maar zich weer blijvend met de markt bemoeien. ‘Oui. Oui. Oui.’, zegt Sarkozy. Maar de ervaringen met staatssturing in het verleden zijn ook niet onverdeeld gunstig. Welke economische ordening rest ons straks na de kredietcrisis? Een debat met de economen Bas Jacobs en Arjo Klamer.

Een historisch besluit
Met de voordracht van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam heeft het CDA voor het eerst geen burgemeester meer in een van de vier grote steden. Sinds de benoeming van de burgemeesters niet meer in de Treveszaal beslist wordt heeft de partij het nakijken. Wat betekent dat voor de grootste partij van het land. Daarover Sjaak van der Tak, oud CDA-wethouder in Rotterdam en tegenwoordig burgemeester in Westland.

Presentatie: Rob Trip
Column: Max Pam
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof met de titel De Noord-Zuidlijn op de schop? is uitgezonden op zondag 19 oktober door de VARA, de VPRO en NTR. Te gast waren Bas Jacobs, Job Cohen, Max Pam, Arjo Klamer, Herman Philipse en Sjaak van der Tak. De presentatie was in handen van Rob Trip.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie