Uitzending
Buitenhof - 10-5-2009

10-5-2009

Buitenhof

3007 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week in Buitenhof. Een interview met Marjan Oudeman, directeur Strip Products van Corus. Wie is deze topvrouw, wat is haar visie op ondernemen en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Een discussie over populisme in politiek met Vlaamse schrijver David van Reybrouck, hoogleraar politicologie aan de Erasmus universiteit Rinus van Schendelen en docent politicologie aan de UvA, Jaap van der Spek. En Atzo Nicolaï (VVD) spreekt over zijn initiatief wet om de vrijheid van meningsuiting te verruimen.

Marjan Oudeman
De zakenkrant Wall Street Journal noemde Marjan Oudeman, directeur Strip Products van Corus, één van de tien ‘European women to watch’. Oudeman is lid van de Raad van Bestuur van de Corus Group en geeft bij die onderneming leiding aan zes bedrijfsonderdelen. Er vallen 20.000 werknemers onder haar verantwoordelijkheid, niet alleen in IJmuiden maar ook in Frankrijk, Zweden en de VS. Ze geeft zelden interviews, maar maakt voor Buitenhof een uitzondering. Wie is deze topvrouw om in de gaten te houden, wat is haar visie op ondernemen en wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Want de recessie slaat hard toe en zeker ook de staalindustrie bevindt zich wereldwijd in de problemen…

Populisme in de lift
Voor de een is het een zegen, voor de ander een plaag: het populisme. Zeven jaar na de dood van Pim Fortuyn is het fenomeen niet meer weg te denken. En met de Europese verkiezingen voor de deur, lijken juist populistische partijen in opmars. Hierover een debat tussen de Vlaamse schrijver David van Reybrouck, hoogleraar politicologie aan de Erasmus universiteit Rinus van Schendelen en docent politicologie aan de UvA, Jaap van der Spek.

Vrijheid van meningsuiting opgerekt
Eind mei komt VVD Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï met een initiatief wet om de vrijheid van meningsuiting te verruimen. Nu staan er nog allerlei beperkingen in de wet. De VVD wil een vrijzinniger wet. Daardoor zouden in de toekomst ook geen processen- zoals nu speelt tegen Geert Wilders - hoeven plaats te vinden.

Presentatie: Rob Trip
Column: Max Pam
Eindredactie: Corinne Hegeman

Deze uitzending van het programma Buitenhof is uitgezonden op zondag 10 mei door de VARA, de VPRO en de NPS. Te gast was Marjan Oudeman. De presentatie was in handen van Rob Trip.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie