Uitzending
Rondom 10 - Weg met de linkse hobby’s?

Weg met de linkse hobby’s?

Rondom 10

23-10-2010

| 1247 x bekeken | 0 reacties
7
Het kabinet Rutte zit koud een week in het zadel en er wordt al direct flink geprotesteerd tegen voorgenomen bezuinigingen. Vooral de cultuurbranche schreeuwt moord en brand. Subsidies dreigen verloren te gaan. En niet alleen voor de zogenaamde kliederende kunstenaars, maar ook complete orkesten, bibliotheken en cultuurcentra zien hun financiële ruggensteun in rook opgaan.

Kunst verrijkt een samenleving en verbroedert, dus waarom juist daar op bezuinigen? Naar wat voor cultuurloze samenleving gaan we. Daarnaast is ook de vraag wat de gevolgen voor andere sectoren zouden zijn. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid? De bibliothecaris en de koffiejuf van het orkest staan straks ook op straat.

Voorstanders van de bezuinigingen brengen daar tegen in dat de subsidiestroom naar de ‘linkse hobby’s’ de laatste jaren uit de hand gelopen is. Trompetklasjes en verfcursussen hebben jarenlang te veel geteerd op de zak van de overheid.

Het geld van de kunstsubsidies moet nu gestoken worden in onder andere veiligheid en het terugdringen van de staatsschuld. Nederland moet eerst weer financieel op de rit komen. Het is de hoogste tijd dat de kunstsector zelf creatiever en commerciëler wordt. De kunst waar vraag naar is zal heus wel overleven. De creatieveling die in de weer is met schroot en hout, zoekt het voortaan zelf maar uit!

Bezuinigen op de linkse hobby’s; pure noodzaak of de doodsteek van de Nederlandse cultuur?

Presentatie: Ghislaine Plag.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Weg met de linkse hobby’s? is uitgezonden op zaterdag 23 oktober door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie