Misbruik in de jeugdzorg
26-2-2011
| 3083 x bekeken | 1 reacties
Seksueel misbruik in de jeugdzorg. Hoe omvangrijk is het en hoe heeft het kunnen gebeuren? Inmiddels gaat het al om bijna vijfhonderd gevallen. Hoe kan het in de toekomst worden voorkomen? En kan dat wel? Of valt misbruik niet tegen te houden? Na misbruik in de Katholieke kerk zijn nu de ogen gericht op Jeugdzorg. Zijn de kinderen wel in veilige handen van de hulpverleners?
En gaat het om verjaarde gevallen of vindt het misbruik nog steeds plaats? Kinderen werden onder verantwoordelijkheid van de overheid in jeugdinstellingen en bij pleegouders geplaatst. Was er wel genoeg controle op de hulpverleners? En waren zij wel goed gescreend?
In de eerste aflevering van Rondom 10 in 2011 vertellen slachtoffers hun verhaal en gaan ze in discussie met jeugdzorgmedewerkers, pleegouders en politici over hoe het misbruik heeft kunnen gebeuren en vooral hoe het in de toekomst moet worden voorkomen. En of het wel te voorkomen is. Is dat een realistische verwachting? Want is het misbruik van de kinderen een specifiek probleem van de jeugdzorg of is het een breed maatschappelijke kwestie?
Aan de discussie zal ook Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de onderzoekscommissie deelnemen. Lees hier haar oproep aan allochtone slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg om zich te melden. Tot nu toe heeft uit deze categorie zich nog niemand gemeld, terwijl Samson Geelings denkt dat wel tientallen en mogelijk honderden allochtonen in de jeugdzorg zijn misbruikt.
Rieke Samson-Geerlings doet met haar commissie onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid in instellingen of pleeggezinnen zijn geplaatst. Essentieel voor het onderzoek is de informatie van personen die misbruik van minderjarigen hebben meegemaakt of ervan weten. Daarvoor is het Meldpunt van de commissie-Samson in het leven geroepen. Dit meldpunt is te bereiken op het telefoonnummer 070-3765872. Daarnaast kunt u uw verhaal sturen naar meldpunt@comsamson.nl.
Overigens heeft, naast de commissie-Samson, ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onderzoek verricht naar kindermishandeling, waar ook seksueel misbruik onder valt. 27 gevallen van (bijna) fatale afloop werden onder het voorzitterschap van Pieter van Vollenhoven bestudeerd. De Onderzoeksraad moest daaruit concluderen dat de overheid, die bij een melding wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheid voor de fysieke veiligheid van het kind, deze verantwoordelijkheid onder de huidige omstandigheden niet kan waarmaken. De raad verwijt daarbij de professionals een afwachtende houding, maar ziet ook hun afhankelijkheid van de medewerking van de betrokken ouders. Het volledige rapport is te lezen op de site van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid.
Naast Rieke Samson-Geerlings zal ook NRC-redacteur Joep Dohmen aanschuiven om te discussiëren over misbruik in de jeugdzorg. Dohmen is op dit gebied vooral bekend van zijn berichtgeving over seksueel misbruik in de Katholieke kerk. Onder meer vanwege zijn boek Vrome zondaars werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2010. Het boek vertelt het verhaal van slachtoffers en daders, en biedt daarmee een analyse en een onthullend overzicht van de aard en de omvang van het misbruik in de Rooms-Katholieke kerk.
Voor slachtoffers van onder meer seksueel misbruik en mishandeling bestaat tevens al meer dan 45 jaar psychologische hulpverlening van Stichting Korrelatie. Als onafhankelijke organisatie is Korrelatie voor iedereen beschikbaar voor hulpverlening en advies op het terrein van zorg en welzijn. De stichting helpt cliënten de regie weer in eigen hand te nemen bij het oplossen van hun problemen.
Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Misbruik in de jeugdzorg is uitgezonden op zaterdag 26 februari door de NCRV. Te gast was Joep Dohmen. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
Reacties op deze uitzending
-
blikker14475
1-3-2011 23:05
eindelijk komen nu de verhalen naar buiten als hoe een slachtoffer het beleefd heeft en hoe er niet naar ze geluisterd is en alles is weggewimpeld. de balans van je leven opmaken is een hel na dit te hebben meegemaakt. Ik herken het omdat ik in het gezin heb meegemaakt en ook dacht dat het zo hoorde, dus het gaat maar door. heb zelf eens gedcht dat dit de erfzonde was, je hebt het niet zelf gedaan, het word je aangedaan, maar men spreekt er niet over en je moet de dader vergeven, nou in je hart wel maar niet in het echt want de dader gaat door, komt er altij weg mee en ondervind geen beperking in het opbouwen van zijn /haar leven Hulpverleners zitten ook aan je, in iedereen zie je een potientele dader, want ook je vader was aardig maar deed het toch, je kent de achterwereld van de mensen en herkent het.
Lieve Roos en die meneer, bedankt voor uw verhalen.
Jeugdzorg: hoezo denken jullie dat affectie een must is. Ik weet het dat kinderen in tehuizen die alleen maar voeding krijgen niet gedijen. Wat erbij hoort is bevestiging van het unieke van het wezentje, dat hoeft niet perse affectie te zijn. Tenzij het uit hetkind zelf komt en zoekt. Dan nog is het aan de professional om te weten waar de grenzen liggen, voor het kind maar ook voor zichzelf, je hoeft geen knuffelbeer te zijn, verwijs het kind naar zijn eigen knuffelbeertje. dieren hebben ook hun gebied rondom hen waar je niet moet komen als buitenstaander, mensen hebben dat ook. Je kunt er ZIJN voor kinderen als voorwaarde om hun ontwikkeling optimaal te laten uitgroeien. Daar hoeft niet perse zomaar lichamelijkheid bij omdat dit zgn goed voor hen is. Geef ze hun privacy maar wel de warmte, dat kan. Dat kan heel goed.
Sexuele voorlichting is nodig, maar stelt niet veel meer voor dan bijtje bloemetje als daar geen sexuele opvoeding bij is en die moet voorgeleefd worden. Sexuele opvoeding ( lees het in de nieuwbrieven van MY BODY) daar ontbreekt het aan. Daar zou ook een programma over kunnen gaan, graag zelfs.
Of intervieuw mensen over wat ze geleerd hebben over seksualiteit, misschien dat meer mensen dan het dierlijke kunnen ontstijgen en niet meer geleefd worden door hun lusten, maar door hun keuzes uit respect voor anderen