Uitzending
Rondom 10 - Een slimme meid... bevriest haar eicellen op tijd!

Een slimme meid... bevriest haar eicellen op tijd!

Rondom 10

6-11-2010

| 1932 x bekeken | 0 reacties
7
Je bent single, dik in de dertig, en je wil graag een kind. Maar ‘de Ware’ is nog niet in beeld. En ondertussen tikt het bekende biologische klokje maar door. Om je zelf meer tijd te geven om een partner te vinden, kan je tegenwoordig besluiten om je onbevruchte eicellen in te vriezen. In België is dat al mogelijk en misschien wordt het in ons land binnenkort ook mogelijk om vanwege ‘sociale redenen’ je eicellen in te vriezen. Omdat je nog geen partner hebt, bijvoorbeeld, of je carrière nog even niet op een lager pitje wil zetten.

Voordeel van deze nieuwe techniek is, dat de eicellen ‘jong’ blijven zolang ze bevroren zijn. Een vrouw van veertig heeft met 35-jarige eicellen meer kans om zwanger te worden dan met 40-jarige eicellen. Dat is medisch gezien natuurlijk winst. En voor vrouwen die nog op zoek zijn naar een partner waar ze graag een kind van willen, kan het een enorme opluchting zijn dat hun eitjes veilig zijn gesteld.

Maar de vraag is of het dit de goede manier is om een typisch ‘dertigersdilemma’ op te lossen. Nederlandse vrouwen zijn nu al de oudste moeders van de wereld. Een slimme meid krijgt haar kind op tijd, was jarenlang het devies van medici. Wordt dat nu: een slimme meid vriest haar eicellen in?

Volgens sommigen is het invriezen van eicellen om niet-medische redenen een godsgeschenk voor vrouwen. Het geeft meer vrijheid, en is dus het toppunt van emancipatie. Een handig achter-de-handje voor als je geen partner kan vinden.

Maar tegenstanders zeggen dat we voor God gaan spelen en het krijgen van kinderen zo teveel als een recht gaan zien. Je kinderwens in de vriezer: een mooie oplossing voor een maatschappelijk probleem of een onwenselijke ontwikkeling?

Presentatie: Ghislaine Plag.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Een slimme meid... bevriest haar eicellen op tijd! is uitgezonden op zaterdag 6 november door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie