9-10-2010
1243 x bekeken | 0 reacties
DNA: het is al lang geen science fiction meer. En de technologie om menselijk DNA in kaart te brengen, wordt nog steeds elk jaar beter. Wetenschappers voorspellen dat het over een paar jaar zelfs mogelijk is om voor 1000 dollar je persoonlijke genenkaart te laten maken.
Onze genen kennen steeds minder geheimen en dat heeft voordelen. Want meer kennis over DNA maakt vroegtijdig ingrijpen tegen sommige ziektes mogelijk. En als je weet welke risico’s je loopt, kun je je gedrag en levensstijl er op aanpassen. Het geeft meer zekerheid. Maar het levert ook hopeloos ingewikkelde dilemma’s op.
Want willen we wel weten met welke ziektes we in ons leven te maken gaan krijgen? Misschien is de emotionele belasting wel veel te zwaar, en worden we er angstige mensen van. En dan hebben we nog de privacy. Wie gaan er met onze gegevens aan de haal? Doemdenkers vrezen dat verzekeraars, werkgevers en banken misbruik zouden kunnen maken van de kennis. Als er uit een DNA-onderzoek zou komen dat je een verhoogde kans hebt op een ongeneeslijke ziekte, wat zou dat voor gevolgen hebben als dat openbaar wordt?
De medisch-wetenschappelijke ontwikkeling gaat ondanks alle bezwaren gestaag door. Veelbelovend of beangstigend?
Presentatie: Ghislaine Plag.
Deze uitzending van het programma Rondom 10 is uitgezonden op zaterdag 9 oktober door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.