Uitzending
Rondom 10 - Vleeseters, de nieuwe rokers?

Vleeseters, de nieuwe rokers?

Rondom 10

16-10-2010

| 1185 x bekeken | 0 reacties
7
Wie vlees eet, moet zich daarvoor steeds meer verantwoorden. Want vlees is fout, betogen tegenstanders: slecht voor het milieu, ongezond voor de mens en beestachtig voor de miljoenen kippen, varkens, runderen en ander dieren die jaarlijks in Nederland worden geslacht.

Volgens voorstanders is vlees juist een eerste levensbehoefte, een bron van gezonde voedingstoffen. De productie van vlees gebeurt in Nederland dier- en milieuvriendelijker dan ooit . Bovendien is de vleessector van groot economisch belang. En, menen de liefhebbers, het is nog lekker ook!

Toch worstelen steeds meer vleeseters met hun geweten. Naast 700.000 vegetariërs telt Nederland inmiddels zo’n vier miljoen ‘vleesverlaters’, ‘flexitariërs’ en ‘vleesvrezers’. Deze mensen eten bewust en vrijwillig minder vlees. Liever nu en dan een plantaardige vleesvervanger dan weer een lapje dood dier.

Voor een betere wereld wordt naarstig gezocht naar nieuwe alternatieven. Zoals kweekvlees, dat in bioreactors wordt gekweekt uit stamcellen, waardoor veel minder dieren hoeven te worden gedood. Of grootschalige kweek van insecten, die veel minder belastend voor het milieu. Maar wie is daar echt happig op?

Kun je anno 2010 nog met een gerust hart vlees eten? Of is het terecht dat de vleeseter zich steeds meer voelt opgejaagd als ‘de nieuwe roker’? En mag de druk nog verder worden opgevoerd? Verplichte vleesvrije dagen, meer strijd tegen kiloknallers en invoering van een vleestax?

Presentatie: Ghislaine Plag.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Vleeseters, de nieuwe rokers? is uitgezonden op zaterdag 16 oktober door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie