Uitzending
Rondom 10 - Tijgermoeders of knuffelmama's?

Tijgermoeders of knuffelmama's?

Rondom 10

5-3-2011

| 1574 x bekeken | 0 reacties
7
Gedrild of geknuffeld worden, waar zijn onze kinderen het meest mee gebaat? Vandaag werd bekend dat de CITO-toets verplicht wordt aan alle basisscholen. Het huidige kabinet is sowieso een voorstander van toetsen. Als het aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs ligt, komt er ook een extra toets op de middelbare school. En peuters van 2 kunnen vanaf deze zomer eerder naar school om hun taalachterstand weg te werken. Om dit soort toetsen goed door te kunnen komen, sturen we kinderen steeds vaker naar bijles. Het lijkt erop alsof we steeds hogere eisen stellen aan kinderen. Slaan we zo langzamerhand niet een beetje door in het toetsen en drillen van kinderen? Of hebben de ‘tijgermama’s’ van deze wereld een punt en komt er alleen maar iets van je kind terecht als je als ouder hoge eisen stelt?

In Amerika woedt een verhitte discussie over opvoeden, naar aanleiding van het populaire boek ‘Battle Hymn of the Tiger Mother’, van de Amerikaans-Chinese hoogleraar Amu Chua. Tijgermoeders zoals zij zijn ervan overtuigd dat een harde, prestatiegerichte opvoeding het beste is voor een kind. Geen soft gedoe, je moet kinderen aanzetten om wat te bereiken in het leven. Niks lekker buitenspelen of op de bank hangen met een I-pod op de oren, gewerkt moet er worden – en hard ook. Een succesvol kind is belangrijk, want kinderen moeten later in het leven de internationale concurrentie van zich af kunnen slaan – zoals wiskundige genieën en talenwondertjes uit China.

Alhoewel de schoolpleinen in Nederland nog niet vol staan met ‘tijgermoeders’, lijkt het erop alsof we hier steeds hogere eisen stellen aan kinderen. Het huidige kabinet is een voorstander van toetsen; de CITO-toets wordt verplicht, er komt een extra toets op de middelbare school en ook peuters moeten er aan geloven. Omdat er van die toetsen heel wat afhangt, gaan heel wat kinderen op bijles om zo goed mogelijk te presteren. Is het goed dat ouders het uiterste van hun kinderen vragen? Of doen ouders dat uiteindelijk meer voor zichzelf dan in het belang van het kind, en moeten ze hun kind weer gewoon kind laten zijn?

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Tijgermoeders of knuffelmama's? is uitgezonden op zaterdag 5 maart door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie