Uitzending
Rondom 10 - Pensioenpijn

Pensioenpijn

Rondom 10

25-9-2010

| 1337 x bekeken | 0 reacties
7
Afstempelen, door het ijs zakkende dekkingsgraden. Ons pensioenstelsel was altijd een bastion van zekerheid. Maar nu blijken de pensioenen van vele duizenden Nederlanders lang niet zo solide als gedacht. Donkere wolken pakken zich samen boven wat decennia lang een zonnige pensioentoekomst leek.

Hoe kan dat? Raken de kassen echt leeg omdat we met zijn allen veel ouder worden? Staat de rente echt zo gevaarlijk laag dat fondsen voor het eerst op grote schaal moeten korten op pensioenen? Of zijn dergelijke horrorscenario’s onnodige bangmakerij en komt het allemaal heus wel goed? Voor oud én jong?

De pensioenfondsen schreeuwen het van de daken: geen paniek! En vooral niet morrelen aan ons huidige pensioenstelsel. Verplicht een vijfde van je loon afdragen aan een pensioenfonds dat je niet zelf mag kiezen, dat is juist goed. Want samen sta je sterk: minder risico, en ook nog eens hogere rendementen.

Maar is dat wel zo? En is die verplichte solidariteit nog wel van deze tijd? Waarom mag je als werknemer niet zelf bepalen wat je met je pensioenpremie doet? En waarom moet je per se verplicht sparen bij het pensioenfonds van jouw beroepsgroep? Zelfs als dat fonds er een zooitje van maakt?

Wie moet er bloeden? Moeten ouderen genoegen nemen met minder pensioen? Moet de premie omhoog voor jongeren? Moet de overheid bijspringen, omdat ze ook de banken heeft gered? En moeten de verantwoordelijken bij wankelende fondsen de pensioenpijn niet ook voelen? Door fikse boetes of zelfs celstraffen?

In Rondom 10 een live discussie met bestuurders, gepensioneerden, spaarders en andere betrokkenen uit pensioenland.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Pensioenpijn is uitgezonden op zaterdag 25 september door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie