Uitzending
Rondom 10 - Splijtzwam CDA

Splijtzwam CDA

Rondom 10

11-9-2010

| 1366 x bekeken | 0 reacties
8
Het CDA wordt verscheurd. Met dank aan de doorstart van de formatie van een rechts kabinet, met steun van de PVV. Foute boel, zeggen tegenstanders in de partij en haar achterban. In zee gaan met de PVV staat gelijk aan het witwassen van de verwerpelijke maatschappijvisie van Wilders ondemocratische anti-islampartij.

Onzin, roepen de voorstanders van een rechts kabinet met de PVV. Het land moet toch geregeerd worden. De enorme stemmenwinst van VVD en PVV kan niet worden genegeerd. En een rechts kabinet is de beste optie om Nederland met een fors pakket bezuinigingen door de crisis te loodsen.

Voor- en tegenstanders bestoken elkaar met petities. Partijprominenten uit de huidige CDA-top ruziŽn met christen-democratische Ďmastodontení uit het verleden. En dan zijn er ook nog de CDA-dissidenten in de Tweede Kamer, van wie Ab Klink inmiddels van het toneel is verdwenen. Helden voor de een, schlemielen voor de ander. Kortom: de neuzen staan bij het CDA lang niet allemaal meer in dezelfde richting.

De coalitiebesprekingen met de PVV brengen een vat vol tegenstellingen binnen het CDA aan het licht. Tussen jong en oud, links en rechts, katholiek en protestant, stad en platteland. Kan het CDA een deal sluiten met Geert Wilders zonder door diens gedachtengoed te worden bevlekt? Moet er koste wat het kost geregeerd gaan worden?

In Rondom 10 een debat rond de vragen: wil de echte CDA'er opstaan en heeft het CDA nog toekomst? Met prominenten, partijleden en CDA-kiezers, voor en tegen een deal met de PVV.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Splijtzwam CDA is uitgezonden op zaterdag 11 september door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie